– Hun var en supertante som vi mistet altfor tidlig – Hnytt

Siste:

Søstrene Kaja Gundersen (t.v.) og Ida Brun ser frem til Stafett for livet i september. De skal begge være med som både deltakere og frivillige under arrangementet.
Søstrene Kaja Gundersen (t.v.) og Ida Brun ser frem til Stafett for livet i september. De skal begge være med som både deltakere og frivillige under arrangementet.

– Hun var en supertante som vi mistet altfor tidlig

Søstrene Kaja Gundersen og Ida Brun har selv fått kjenne på kroppen hvordan det er å miste en nær person i kreft. Da de fikk forespørsel om å være med på Stafett for livet, var de aldri i tvil om å takke ja.

TORVASTAD:  1.-2. september går støttearrangementet «Stafett for livet» av stabelen på Torvastad idrettssenter. Arrangementet som varer i 24 timer, symboliserer kampen en kreftpasient opplever i sitt sykdomsforløp og skal minne folk på at kreften aldri tar pause. 

– Frivillighetskoordinator i Karmøy kommune, Eva Iris Eyjofsdottir, tok kontakt med oss og spurte om dette var noe vi hadde lyst å være med på. Vi sa ja med en gang, forteller Kaja Gundersen.

– Hvorfor det?

– Det er en sak som er utrolig viktig for oss. Vi har selv mistet en tante og en onkel i kreften, men vi har også flere i slekten som er rammet. Så vi har kjent det på kroppen selv. Før eller senere vil alle bli berørt av kreft på en eller annen måte.


Sto hverandre nær

I 2011 opplevde de å miste tanten sin, Gudrun Gundersen, i kreften. Da hadde hun vært kreftsyk i noen år. Både Kaja og Ida sto henne svært nær.

– Hun hadde ikke mann eller barn, så vi og søskenbarna våre ble litt hennes. Hun tok oss med på mye kjekt, spesielt kreative aktiviteter innen håndarbeid. Jeg tror nok det er fra henne vi har arvet de kreative genene våre. Hun var en supertante som vi mistet altfor tidlig, sier Kaja Gundersen.

– Det har alltid vært et spesielt bånd mellom oss, og familien ble hennes viktigste støttespiller, skyter Ida Brun inn. 

– Hvordan var denne tiden for dere?

– Forferdelig. Det er fælt å miste noen i kreft. Det verste er at det kan vare så lenge. Personen du har kjent hele livet forsvinner bare mer og mer. De forandrer seg så mye fra den personen de egentlig er, forteller Brun.

– Det som er mest grusomt, er å se hvordan de sakte, men sikkert visner vekk. Så kan du ikke gjøre noen ting, legger storesøster Kaja Gundersen til.

 

Hele familien med

«Stafett for livet» er den norske utgaven av «Relay for life» og er verdens største nonprofit-arrangement med 3,6 millioner deltakere i 5000 byer i 28 land. Stafetten går ut på å arrangere en lagstafett hvor man veksler mellom å gå eller løpe i 24 timer. 

– Laget vårt består av 20 familiemedlemmer, og vi skal gå for tante Gudrun og onkel Jan, men vi skal også gå for å vise støtte til andre. For oss er det en like stor del av det. Vi vil vise at vi bryr oss om andre som har mistet folk i kreft, men også vise støtte til de som kjemper, de som har tapt, eller de som har overlevd. 

I tillegg til å være med på stafetten er Kaja og Ida med som frivillige på arrangementet. Kaja er med på å rekruttere lag, og Ida er med på underholdningsgruppen.

– Det betyr ganske mye for meg å være med som frivillig. Jeg ser på det som en viktig oppgave, sier Ida Brun.

– Nå er fokuset vårt å få tak i lag. Vi har begynt å sende ut invitasjoner til bedrifter, foreninger og skoler. Det er et gratisarrangement. Selv om du ikke går for en bestemt person, så kan du likevel være med for å støtte saken. Det er også opprettet en gruppe for de som ikke har et lag, forteller Kaja Gundersen. 

Fightere

Arrangementet starter klokken 12 lørdag formiddag og avsluttes klokken 12 søndag formiddag. Når mørket faller, dempes musikken, lyset og det generelle aktivitetsnivået på området. Alle deltakerne samles så til en felles lysseremoni hvor tusenvis av lys skal tennes i hver sin papirpose. Hver papirpose skal hedre noen som har fightet mot kreften, eller som fighter nå. 

Det blir også satt opp en egen «fighter-runde» hvor personer som har kreft, eller som har hatt kreft, tar den første runden rundt banen og markerer at stafetten er i gang.

– Målet er å ha 50 fightere med. Det blir et eget arrangement for dem i fighter-teltet der det blir dekket på med hvite duker. Det blir et flott arrangement for dem.