Moa (24) har som mål å bli Norges yngste til å bestige Mount Everest – Hnytt

Siste:

Privat

Moa (24) har som mål å bli Norges yngste til å bestige Mount Everest

I begynnelsen av april setter eventyreren kursen mot Nepal, hvor hun etter planen skal være på toppen av verdens høyeste fjell 8838 meter over havet den 17. mai.

VIKEDAL: 24 år gamle Monica Hundseid fra Vikedal går under kallenavnet Moa. Hun er over gjennomsnittet interessert i friluftslivet, og har mange turer bak seg.

I 2013 reiste hun jorden rundt sammen med søsteren sin. I 2014 gikk hun Grønland på tvers og Norge på langs sammen med søskenbarnet og hunden sin. Da hun var ferdig med den turen hadde hun gått i fem måneder i strekk, var 12 kilo lettere men fortsatt like sulten på nye eventyr.

Ville lære selv

Da hun kom hjem fra å reise verden rundt forstod hun at hun ikke var klar til å sette seg tilbake på skolebenken der læreren skulle lære henne om verden. Hun ville at verden skulle lære henne om livet og mulighetene hun hadde.

– Jeg innså at jeg kunne gjøre hva jeg ville, og ingen skulle få fortelle meg hva jeg skulle bli eller ikke bli. Da bestemte jeg meg for å fortsette med det jeg elsker, sier Moa.

Foto: Joakim Slettemeås

Jobbet for å få råd til å reise

Hun jobbet det hun kunne for å samle inn penger til å reise til Sør-Amerika, og krysset Nordisbreen i Patagonia i Chile. Deretter besøkte hun en bestevenninne på Cuba hvor hun krysset Havana Beach på ski. Turen gikk videre til Alaska hvor hun hundekjørte. Så reiste hun videre til Kobuk River i Alaska, hvor hun gikk 400 kilometer på langs sammen med Tonje Blomseth og hundene deres.

En kort tid etter var hun guide for en gruppe over Grønland for Børge Ousland Explorations. Hun reiste så til Nepal for å lære mer om høye fjell, Nepal og kulturen der. Det var også der hun klatret sin første 6000 meter topp og bærte alt av utstyr selv, som blant annet var en sekk på 30 kilo.

Klar for å bestige Mount Everest

Hun reiste også til Canada hvor hun var guide for nordvestpassasjen for Børge Ousland Explorations. Men listen stopper ikke der.

Etter det klatret hun Elbrus i Russland, som er Europas høyeste fjelltopp. Igjen reiste hun til Nepal og klatret en topp på 8000 meter, og det var også da hun bestemte seg for å klatre Mount Everest som er turen hun nå planlegger.

– Jeg bestemte meg for å klatre Mount Everest da jeg satt på flyplassen i Calgary. Etter toppturen i Nepal fikk jeg en bekreftelse på at det funket. Høyden, kroppen og psyken var god nok og klar nok for en slik tur, sier Moa.

Hun ler da hun forteller at hun alltid har sagt at hun aldri skal klatre så høyt som 8000 meter, og i alle fall ikke Mount Everest.

– Men jeg har lært meg å aldri si aldri nå, legger hun til.

Foto: Privat.

Nå er målet å bli Norges yngste til å bestige Mount Everest, og turen starter 4. april. Hun skal være der i to måneder, og har kalkulert at de skal være på Mount Everest rundt 17. mai.

Alltid vært en interesse

Hun forteller at den aktive familien hennes alltid har dratt henne med seg ut.

– Vi har tilbragt ferier i fjellet og ikke i syden. Vi har prøvd å utnytte det naturen rundt oss har å tilby. Det er også i naturen jeg finner roen. Det fører med til å utforske nye destinasjoner og kulturer rundt om i verden. Bare det å få nye opplevelser, enten om det er å bestige høye fjell eller dra på en skitur. Til slutt har dette blitt både levebrødet og livsstilen min, sier Moa.

Likevel har familien vært litt skeptisk til den ekstreme livsstilen.

– I starten var de litt skeptisk, men de har forstått at det er dette jeg elsker og at det er dette som gjør meg lykkelig. De vet at hvis jeg ikke får holde på med dette fjellivet, så hadde jeg ikke vært den samme som jeg er nå. Selvsagt betyr familie, kjæreste og vennene mine mye for meg, men det betyr også mye for meg å holde på med denne livsstilen, sier hun.

Store risikoer

I løpet av ekspedisjonene kan det dukke opp utfordringer som issprekker, rovdyr, ulver, isbjørner med mer. Moa forteller at nøkkelen er å finne roen, se realiteten i det og være løsningsorientert.

– Du må bare gjøre det beste ut av det, for det kommer alltid utfordringer. Det siste fjellet jeg var på gikk det ras hver dag, hver time og hvert minutt. Man må bare godta den risikoen det innebærer, og bruke de erfaringene man har, sier hun.

Foto: Privat.

Hun forklarer at det er psyken som er det viktigste. Man må være klar for de utfordringene som kommer.

– Det er mye frem og tilbake på hva man skal gjøre og hva man ikke skal gjøre. Du er helt nødt til å være psykisk sterk og vite hva du begir deg ut på. Jeg har drevet med dette en stund, og har mange lange turer i kroppen. Det er også det grunnlaget man bør ha for å klatre Mount Everest, sier hun.

Den største utfordringen

Det hun ser på som den største utfordringen av de alle er å samle inn nok penger til en slik tur.

– Det å samle inn en halv million på et halvt år er ikke bare enkelt. Jeg har heldigvis flere faste sponsorer, bedrifter og private folk som hjelper meg på veien, sier hun takknemlig.

Foto: Privat.

På turen skal hun ha med seg et flagg som hun skal heise på toppen. På flagget er det forskjellige lokale bedrifter som er med, samt sponsorer og forskjellige privatpersoner.

– Hvis noen vil være med å hjelpe, så skal de få være med på flagget, smiler hun.

Det neste målet hennes, etter å ha klatret Mount Everest, er Seven Summits, som er å bestige de høyeste fjelltoppene på hvert av de syv kontinentene.