«Du kan torka deg bag med det...» – Hnytt

Siste:

Gunn Haaland
Gunn Haaland
Ann Kristin Andreassen

«Du kan torka deg bag med det…»

– Trykksverten fekk du vaskt av deg, men den nå litt såre stumpen va det verre med.

GUNN HAALANDS BETRAKTNIGNER: Når eg vokste opp på 70-tallet så va det nå ein gong sånt at butikkane stengte klokkå tolv på lørdagen. Det du hadde glømt å hamstra med deg då, det måtte du klara deg uden te mandag måren. Bensinstasjonen va åben, men der sellte de bensin og ferdig med det.

Viss du då va så uheldige å jekk tomt for dopapir på søndagen utpå ittemiddagen ein gong, ja då hadde du faktisk et reelt problem.

Det va ingen på 70 talle så hadde torkeroll, eg vett ikkje ein gong om det va oppfonnen. I nogen få husstander fantes det servietter, men ikkje i vår med unntak av mamma sine flortynne kaffiserviettar og dei konne du barra drømma om å torka deg bag med.

Då va det barra te å kneppa igjen å håba på det besta te du kom deg på skolen på mandags måren.

Det va jo ikkje alltid du va så heldige at det nytta å holda igjen, måtte du så måtte du. Når du kjente brodden sto ytterst i hakket då va det barra te å kapitulera og då kom aviså frem. Avisene i de dage va dobbelt så store så de e i dag, så det va møje godt materiale å ta av. Nogen meinte jo at det va den einaste rett måden å bruga aviså på, det sto jo barra drid i dei aligavel. Eg personligt syns det va for drøt å torka seg bag med noge du sympatiserte med, for eksempel bilder eller artikler om kongehuset elle sportssidene spesielt om vårt fotballag hadde vonne. På utenrikssidene derimot va det møje godt så konne brugast te detta formålet, alt om den kalde krigen va tjenlig materiale.

Når valget va tatt va det barra te å riva av ein go flik å gnikka å gni avispapiret mjyddlå hendene te det va blitt mjukt nok te akkurat det det sko brugast te. Mjukt nok blei jo avispapiret aldri, då sko du jaffal ha sodde der jysla lenge å knekt det fekk holla med at du va fullstendig uenige med det så sto på den fliken du hadde velt ud.

Så sto du der på do golvet ittepå å såg på hendene dine så nå va blitt heilt svarte av trykksverte og tanken om kor andre plasser den trykksverten nå befant seg ska eg ikkje dra noge videre. Trykksverten fekk du vaskt av deg, men den nå litt såre stumpen va det verre med.

Eg påstår ikkje her at eg e blitt traumatisert av dessa selsomme opplevelsane, men det jørr noge med deg når du har torka deg bag med aviså.