Kari Traa skal inspirere Karmøy-kvinner – Hnytt

Siste:

Kari Traa kommer til Karmøy for å holde foredrag. Pressefoto
Kari Traa kommer til Karmøy for å holde foredrag. Pressefoto

Kari Traa skal inspirere Karmøy-kvinner

Freestylekjører og gründer Kari Traa kommer til Kopervik for å holde foredrag når den internasjonale kvinnedagen markeres i Karmøy kino med arrangementet «Kvinner med guts».  – Budskapet er å stole på egne ideer og verdier, forteller Traa.

KOPERVIK: Med foredraget «Ei humpete og kul reise» forteller Kari Traa om oppveksten på Voss og hvordan hennes interesse for freestyle ble født. Hun forteller hvordan hun har klart å holde drivet og motivasjonen oppe og hvordan det var å slutte med noe man elsker for å satse som fulltids-gründer. 

– Foredraget handler om livet mitt som idrettsutøver og oppstarten til sportsmerket Kari Traa. Budskapet er å stole på sine egne ideer og verdier, og at det er lov å lage sine egne «fotspor», sier Kari Traa. 

– Du har jo hatt stor suksess både som idrettsutøver og gründer. Hva er det som har fungert for deg? 

– Jeg gjør det jeg føler er rett, og det som passer meg best. Jeg har aldri hatt store drømmer om å vinne noe eller å skape noe stort, men jeg har alltid hatt en trang til å bli bedre og å utvikle meg. Jeg har fulgt hjertet og interessene mine. Da tror jeg også at man blir god på det man driver med.

– Hvilket forhold har du til kvinnedagen?

– Den internasjonale kvinnedagen er over 100 år og ble i bunn og grunn startet for å kjempe for kvinnestemmeretten. Vi har kommet langt i vesten, men resten av verden ligger langt etter. Den internasjonale kvinnedagen tror jeg er viktig for å komme videre i disse landene.


Første gang i fjor

Det er Karmøy kommune som står bak arrangementet «Kvinner med guts». Karmøy kommune kommer dårlig ut på flere likestillingsindikatorer, og bare 12 av 45 kommunestyrerepresentanter er kvinner. Dette var bakgrunnen for at Karmøy kommunestyre i 2016 vedtok at kvinnedagen skulle markeres.

– Vi ble både overrasket og glade i fjor da vi klarte å fylle kulturhuset på Åkra. Det var stor interesse rundt arrangementer, og det var kø med damer som ville inn. Avslutningsvis hadde vi en uhøytidelig avstemning hvor vi spurte om det var interesse for at dette skulle bli et årlig arrangement, noe som var enstemmig, forteller ordfører Jarle Nilsen. 

Da det ikke var plass til alle som ønsket billett, valgte Karmøy kommune i år å flytte arrangementet til Karmøy kino hvor det er plass til 388 publikummere. 

– Vi ble enige om å slå på stortromma. Så vi ville finne et større lokale for å få inn enda flere kvinner. I kommunestyret har vi et vedtak som sier at vi skal jobbe med å få profilert kvinner og få kvinner i større grad til å takke ja til utfordringer. Vi ønsker å få kvinner til å engasjere seg både innen næringsliv og ikke minst innen politisk arbeid.

Nilsen synes det er en lei utvikling når det gjelder kvinnelige folkevalgte. 

– Vi vet at kvinner kan, og da må vi i større grad motivere kvinner til å ville. Kvinner må være observante på dette både når de går til stemmeurnene og ikke minst når de har muligheten til å krysse av dyktige, kvinnelige kandidater både på listen de bruker, men også når de overfører kvinner fra andre partier til den listen de måtte bruke.

– Hvordan skal vi få til en endring?

– Jeg tror i alle fall vi skal være bevisste på det. Når vi skal få oppmerksomhet i samfunnet og ønsker en endring, så tror jeg det er viktig å lage arenaer hvor folk kan samles. Da ser man at det er flere som er opptatt av det samme, og det kan gi motivasjon. I kommunen vår har vi mange gode representanter for kvinnene. Vi har kvinner som har gjort karriere innen blant annet idrett, næringsliv og politikk. Vi har også en god del kvinner som har gjort karriere innen det som tidligere ble oppfattet som mannsdominerte yrker. Ta for eksempel Marit Ellingsen som har vært lensmann.

Han får støtte fra Kristine Tveit som er med i arrangørkomiteen sammen med Nilsen og Anine Kongshavn. 

– En ting er at kvinner må få muligheten, men de må også tørre å gripe muligheten. Jeg husker godt da tidligere kommunestyremedlem Cecilie Friestad fikk ordet fra salen under arrangementet i fjor. Hun nevnte at for å ta de beste beslutningene, så var det bra at kvinnene var med, for hun mente kvinner har litt andre erfaringer. Så dersom vi vil ha gode beslutninger så må vi være med og ta dem, sier Tveit.

Kristine Tveit (t.v.), Jarle Nilsen og Anine Kongshavn ser frem til 8. mars når Karmøy kino skal fylles opp med kvinner under arrangementet «Kvinner med guts». – Menn er også velkomne, sier Tveit.

 

Musikk og refleksjon

I tillegg til foredrag med Kari Traa blir det også musikk av duoen Bow To Each Other som består av ekteparet Megan Kovacs og Gunhild Kristoffersen, sistnevnte fra Kopervik. Bandet fikk i 2016 Spellemannsprisen i sjangeren pop/elektronika.

Fire Karmøy-kvinner er også inviterte til å reflektere rundt temaet «Makt og likestilling i ulike miljøer». Journalist Lotte Størksen vil lede samtalen med Aase Simonsen, Marit Ellingsen, Inghild Storesund og Gunhild Kristoffersen. 

Kommunestyret ønsker også å tilrettelegge for at flere, særlig kvinner, skal kunne velge å jobbe fulltid. Personalsjef i Karmøy kommune, Siv Anita Lilleskog, vil også presentere tall og fakta knyttet til dette.