– Det er ikke bare å reise ned og hente medaljene – Hnytt

Siste:

– Det er ikke bare å reise ned og hente medaljene

I forrige uke satte Jesper Saltvik Pedersen seg på flyet med retning Paralympics og Sør-Korea, og denne uken reiser familien ned for å gi støtte medaljehåpet.

PYEONGCHANG: – Det blir jo ikke større enn dette. Det blir kult, sier Jesper dagen før avreise, litt rød på nesen etter treningsturen i Hovden tidligere i uken.

I over en uke skal han kjempe om edle metaller i PyeongChang, og Paralympics-debutanten er favoritt i flere av rennene. Det tar han likevel med stoisk ro.

– Jeg må ta det som vanlige renn, men det er alle greien rundt det som blir stort, sier Jesper.

I fjor fikk han testet ut løypene under World Cup-finalen, og han tror de passer ham bra.

– Det er litt terreng og litt småhopp som kan bli kult, kommer det fra Jesper.

I år vant Jesper verdenscupen sammenlagt, samt sammenlagtseier i Super-G-cupen og storslalåmcupen. Han er likevel ikke mettet på medaljer og trofeer, som står på stuebordet hjemme på Åkra for anledningen.

– Jeg har satt som mål å ta en medalje og kjempe om flere. Når du ser på kulene her så kan det se realistisk ut, men det er ikke bare å reise ned og hente medaljene. Det er en god gjeng jeg skal kjempe mot, og de har en del mer rutine enn meg, forteller Jesper.

KLAR: Sekken var pakket da Karmøynytt kom på besøk.

Satser alt

Under Paralympics satser Jesper hardt og går alle de fem rennene som står på agendaen.

– Det er det jeg alltid har gjort. Jeg har trent litt på alt, så det er viktig å være allsidig. Jeg har ikke begynt å spisse formen til én gren enda. Slik som det ser ut nå så er jeg kanskje medaljekandidat i alt utenom utfor, forklarer Jesper.

– Du er ikke redd for å bli sliten?

– Nei, jeg har fått trent bra og jeg er vant med hardkjøret. Vi skal være vekke i 17 dager med fem renn og et par fridager innimellom, sier Jesper, som legger til at det er ikke bare rennene som gjør det slitsomt.

– Det er mye greier med å psyke seg opp. Du blir sliten av det. Det er lange dager i bakken. Du står opp i seks-tiden og er ikke tilbake før klokken fire. Etter det er det premieutdelinger, møter og videoanalyse. Det er mye greier. Og lekser på slutten, sier Jesper, som etter planen har biologiprøve dagen etter at han kommer hjem.

GLEDER SEG: Familien gleder seg til å heie frem Jesper.

Familien med

Både mor, far, lillesøster og farfar tar turen til Sør-Korea for å støtte Jesper under lekene.

– Det blir kjekt å ha dem rundt, kommer det fra Jesper.

For pappa Bjørn Pedersen var det en lett avgjørelse å ta.

– Når ungen din er i Paralympics så tenker jeg at du må være der og se. Det kan være en gang, muligens to, og maks tre kanskje, sier Bjørn.

– Det tok en stund før vi bestemte oss. Det er ikke så lenge siden vi bestilte billettene, kommer det fra mamma Marit Saltvik.

– Vi reiser ned og tar det som en ferietur og samtidig så er det godt å få være med og se hvordan det går og heie og støtte. Det blir kjekt, forteller Bjørn, som legger til at hele familien er skifrelste med mange turer til Røldal opp gjennom årene.

– Hvordan er det som foreldre å se at treningen har gitt resultater?

– Det er voldsomt kjekt at når du ser at du har noe igjen for det etter all den treningen som er lagt ned. Men på den andre siden så har det jo vært kjekt uansett. Det kommer som en bonus, sier Marit.

AKTIV: Familien har alltid likt seg i fjellene. Her med Ingrid, Bjørn og Jesper. Foto: Privat

Til Seoul

Det blir ikke bare fjellene i PyeongChang familien skal se. På turen blir det også en liten svipp innom hovedstaden Seoul.

– Det er to fridager de skal trene, så da må vi benytte anledningen til å se litt av landet, sier Bjørn.

– Det blir ganske ensformig å være på den ene plassen vi skal være, for det er ikke så mye som skjer der, skyter Jesper inn.

– Det er jo en storby med masse opplevelser, så vi må sette oss inn i hva vi skal gjøre, forteller Marit, som har gitt datteren Ingrid i oppgave å finne ut av hva de skal finne på.

Jespers lillesøster Ingrid ser også frem til å oppleve Sør-Korea og se på når Jesper skal kjempe om medaljene.

Selv står hun også på alpint, men gjør det mest for hobby.

Jesper Saltvik Pedersens første renn er utfor og begynner 10. mars klokken 01.30 norsk tid.

Foto: Privat