– Ikke bær på sorgen alene – Hnytt

Siste:

Maren Flotve Reme og David Reme sammen med sønnen Amadeus. –Jeg er svært takknemlig for Amadeus, forteller Maren. Håpet er å kunne gi Amadeus søsken i fremtiden.
Maren Flotve Reme og David Reme sammen med sønnen Amadeus. –Jeg er svært takknemlig for Amadeus, forteller Maren. Håpet er å kunne gi Amadeus søsken i fremtiden.
Atelier Hemnes

– Ikke bær på sorgen alene

Maren Flotve Reme har helt siden hun var liten sett for seg en stor familie med mange barn. For sju år siden ble hun mamma for første gang, men barn nummer to har latt vente på seg. Nå velger hun å være åpen om vanskelighetene med å få barn og håper å kunne hjelpe andre i samme situasjon. 
KRISTIANSAND: Maren Flotve Reme fra Skudeneshavn vokste selv opp med tre søsken og har alltid tenkt at hun skal ha mange barn. Hun startet som trillepike i gaten allerede da hun var fem år gammel og passet på barn gjennom hele oppveksten.
– Det var det beste jeg visste. Jeg har alltid sett for meg en stor familie, sier hun.
For sju år siden kom Amadeus til verden, og Maren Flotve Reme og ektemannen David Reme ble foreldre for første gang. 
– Livet som mamma er veldig fint og aktivt. Folk som har tre barn, tenker sikkert «Hæ, aktivt?» nå, men Amadeus er en utrolig aktiv gutt som elsker å klatre og utforske. Han henger på det høyeste du kan finne og klatrer på det bratteste, men han er fantastisk, ler Maren Flotve Reme.

Savnet etter flere barn

Nylig la hun ut en videosnutt på Instagram hvor hun snakket åpent om savnet etter flere barn. Da Amadeus var to år gammel, begynte Maren og David å snakke om flere barn, men dette har ikke skjedd ennå. 
– De aller fleste rundt oss var i gang med nummer to, men hos oss skjedde det ingenting. Det er en utrolig stor påkjenning for oss jenter. Vi sitter kanskje med tanken om at det å sette barn til verden er noe vi skal kunne klare, sier Maren Flotve Reme.
Folk rundt dem spurte ofte om når de skulle få flere barn. Maren forteller at dette spørsmålet for mange kan oppleves tungt, og det kan være vanskelig å være ærlig.
– For min del så er jeg vant til å få slike spørsmål. Hvis folk spør når Amadeus skal få søsken, så velger jeg å være åpen og forteller at vi gjerne skulle ønske det, men at det ikke har blitt sånn. Jeg forteller også at vi håper det kommer flere. Jeg tror det er viktig å la folk ta del i prosessen. Du merker fort om folk har hjertet med seg i samtalen eller om de bare spør av nysgjerrighet. Jeg føler meg frem og ser hvor langt jeg tar dem med i samtalen.
– Hvorfor velger du å være åpen om dette?
– Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i dette. Jeg vil tro det er folk som synes det er godt at noen setter ord på det, for det er nok en del skam knyttet til det at man ikke klarer å få barn. 

Oppsøkte hjelp

Ekteparet bestemte seg etter hvert for å oppsøke hjelp og prøvde blant annet hormonbehandling uten hell. Maren forteller at adopsjon kan bli et alternativ i fremtiden.
– Jeg har jo et håp om at det kommer flere barn, men for min del må det komme naturlig. Kroppen min tåler så utrolig lite. Jeg har slitt med dårlig helse de siste tolv årene. Da vi bodde i USA, fikk jeg beskjed fra leger at kroppen min aldri hadde vært i stand til å bære frem et barn på det tidspunktet. Nå handler det om å finne den gode balansen og rytmen i hverdagen, sier hun og legger til:
– For min del så er jeg åpen for adopsjon. Det er en kjempefin tanke synes jeg. Jeg har jo reist en del rundt i verden og sett hvor stort behov det er for mødre og fedre som åpner hjemmene sine. Det er så mange barn som lider.

Syk i mange år

Da Maren gikk på videregående, var hun ofte sliten og utmattet. Hun opplevde flere ganger å sovne på skolen. Legene mente hun hadde ME. 
– De siste ti årene har jeg ligget mye i sengen. Jeg var sikker på at jeg ikke hadde ME eller fibromyalgi. Jeg fikk god hjelp av en lege i USA som satte meg på en streng diett i to år. Denne dietten går jeg på ennå. Den går ut på at jeg eliminerer ting fra kosten for å få magen og kroppen i balanse. I starten gikk jeg også på en del medisiner.
Etter ett og et halvt år med streng diett begynte ting å slippe taket. Desember og januar har vært de beste månedene i løpet av de siste 18 månedene.
– Nå er jeg 32 år, så det var på tide. Det er mye mat jeg har reagert på. Legene har ikke klart å finne det ut. Jeg tok ikke til meg næring og var 43 kilo i mange år. Å være mamma oppi det hele har vært kjempetøft. Det har ikke vært enkelt å se barnet ditt krype på gulvet, og ikke vite hvordan du skal klare å lage middag eller å få han i seng.
– Jeg tok et valg og tok avstand fra sosiale medier. På et tidspunkt var det vanskelig å følge med på mødre som satt og malte med barna sine klokken ti på morgenen med boller i ovnen. Jeg sammenlignet meg med dem. Jeg hadde også lyst å være der, men det var så langt unna mitt liv som det kunne bli. Jeg følte meg rett og slett som en dårlig mamma.

– Snakk med folk

Selv om Maren nå velger å være åpen om temaet, har det ikke alltid vært like enkelt for henne å vise den sårbare siden av seg selv. Tipset hennes til folk som er i samme situasjon, er å snakke med folk. For henne har det vært viktig å ikke gå gjennom sorgen alene.
– Jeg har vært god på å holde ting for meg selv. Det er nok fordi har kjent på en skam. Jeg har nok ikke tatt folk med inn i de innerste tankene. Når man er i en sårbar periode, så er det viktig å beskytte hjertet vårt. Det er viktig å være med mennesker som bygger oss opp. Det er nok av ting som river oss ned. 
– Snakk med venner du stoler på og som ønsker deg det beste. En skal ikke bære på en sorg alene. Det gjelder alle områder. Det er noe jeg har vært dårlig på selv, men som jeg har blitt bedre på de siste årene. En tenker ofte at alle andre har det verre og ønsker ikke å være en byrde for folk.

I dag er hun svært takknemlig for sønnen Amadeus og beskriver han som et mirakelbarn. Hun er kommet til et sted hvor hun er takknemlig for det hun har fått.

– Jeg har ufattelig forståelse for de som ennå ikke har opplevd å få sitt første. Jeg unner virkelig alle som ønsker det, å få det. Ønsket og håpet om flere barn er absolutt til stede. Jeg mister aldri håpet om jeg så blir 90. Hehe! Jeg er så takknemlig for at jeg er frisk og for at jeg får nyte tiden sammen med Amadeus.