Bygger kristen videregående skole på Norheim – Hnytt

Siste:

UTSIKT: Fra lokalene skolen disponerer nå kan de se tomten der den nye skolen skal stå.
UTSIKT: Fra lokalene skolen disponerer nå kan de se tomten der den nye skolen skal stå.

Bygger kristen videregående skole på Norheim

I løpet av våren 2019 håper rektor Leif Kåre Kolnes at det nye bygget på 2.000 kvadratmeter til 40 millioner kroner skal stå klart.

NORHEIM: Under kommunestyret forrige uke fikk skolen et enstemmig ja til planene om å bygge skole på 2.000 kvadratmeter i næringsparken på Norheim.

Da nyheten nådde skolen reagerte de med glede og feiret på naturlig vis.

– Det ble kake og glede og sang. Vi synes det måtte til. Det er jo en milepæl i skolesammenheng at vi får et ja til bygging, forteller rektor Kolnes.

Per dags dato leier Kristen Videregående Haugalandet (KVH) lokaler rett over veien og har utsikt over der det nye bygget kommer til å stå, forhåpentligvis om ett år.

– Har det vært frustrerende å se på tomten disse to årene?

– Det har jo det, men stort sett så har vi ikke tenkt på det. Men det var veldig kjekt når de i vinter begynte å lage vei og sykkelsti og satte opp lys og rammet inn tomten. Nå er det bare å få plassert et bygg der, sier Kolnes.

Skolen har i dag 25 elever fordelt på to trinn, og disponerer 300 kvadratmeter der de leier. Det blir med andre ord store arealer de får boltre seg på når de flytter inn neste år.

– 25 elever på en 2.000 kvadratmeter stor skole tror jeg ikke ville vært spesielt hyggelig, men etter hvert som vi vokser, med kanskje 50 til neste år og 75 året etter så blir det mer harmoni, tror Kolnes.

Det nye bygget vil også ha flere spesialrom som skolen i dag ikke har, og det er også rom for fremtidig utvidelse.

– Tomten gir rom for å utvide på et eller annet tidspunkt. Vi har kroppsøving på Oasen og har gode erfaringer med den modellen. Jeg antar at vi gjør det samme de nærmeste årene, men viser det seg at vi har behov for en kroppsøvingssal så kan vi bygge det eller velge å legge til en etasje på toppen hvis vi trenger det, forklarer Kolnes, og legger til:

– Men det får vi ta på sikt. Det blir sikkert ikke i min tid.

Er kommet for å bli

Med bare 25 elever i dag er det en liten skole i forhold til andre videregående skoler på Haugalandet.

Det er ikke ubevisst, forklarer Kolnes.

– Jeg opplever at mange av de som går nå ønsker en mindre sammenheng. Ikke for liten, men en sammenheng der en får god tilgang på lærerkrefter og der en opplever å bli sett. Vi har jo en ambisjon om det. Det henger sammen med menneskesynet vårt. Vi ønsker at alle skal kjenne på at de har en egenverdi, og at det er en plan med at du faktisk er i denne verdenen. Det er ikke tilfeldig dette, sier han.

Selv om skolen er kristen, er det ikke nødvendigvis en skole for de kristne, forteller Kolnes.

– Det er folk fra alle samfunnslag, og vi ønsker å være en skole for alle som har lyst til å gå på en liten skole og en skole som er preget av de kristne grunnverdiene, forklarer Kolnes.

Kolnes tror at det er et marked for en kristen privat videregående skole på Haugalandet, selv om de opplever at skolepenger kan være et hinder for enkelte.

– Det er mange som ikke vurderer det som aktuelt på grunn av skolepenger. Men vi er kommet for å bli, og nybygget er med på å understreke det, sier Kolnes, og fortsetter:

– Vi har ikke ambisjoner om å fylle bygget fra dag én, men vi har lyst til å vokse sakte men sikkert slik at opplevelsen for de som går ut her har fått noen gode år på skolen.

Godt plassert

Kolnes tror at plasseringen på Norheim er et godt valg, med gode muligheter til å nå elever i Karmøy, Haugesund og Tysvær.

– Vi hadde lyst til å etablere oss i et område som ligger godt sentralt plassert på Haugalandet. Når vi bygger nå så får vi et bygg i tilknytning til bussterminalen her som er sentralt beliggende i tillegg til andre fasiliteter. Vi tuller litt med at vi skal inngå lunsjavtaler med Burger King og McDonald’s. Men dette vil være et område som vokser og som vil oppleves som sentralt, sier Kolnes.

– Vi synes vi har fått en flott beliggenhet, så dette gleder vi oss til, avslutter Kolnes.