En lærerik helg for speidere – Hnytt

Siste:

Nye Rovernemda. Foto: Halvard Strømme Wersland
Nye Rovernemda. Foto: Halvard Strømme Wersland
Bilde 1 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 2 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 3 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 4 av 17
Hanne Bottolfsen Dahl — Bilde 5 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 6 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 7 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 8 av 17
Hanne Bottolfsen Dahl — Bilde 9 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 10 av 17
Ida Waage Hansen — Bilde 11 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 12 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 13 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 14 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 15 av 17
Krister N. Larsen — Bilde 16 av 17
Bilde 17 av 17

En lærerik helg for speidere

Speidere fra hele landet tok turen til Kopervik sin nye kirke, da den årlige Roverkongressen ble arrangert for første gang på Haugalandet.

KARMØY: Simmen Karoliussen er 19 år og har i forkant av denne helgen stått på som en helt for å skape en magisk Kongress for roverene i hele landet. En rover er en speider mellom 16-25 år.

– Vi har lenge diskutert hvordan vi skal klare å få den store Kongressen hit. Da kom vi frem til at Kopervik skulle få ny kirke, laget vi blant annet en promovideo om hvordan man kunne komme seg hit, sier Karoliussen, arrangementslederen og nyinvalgt ordinærmedlem i Rovernemda.

Da de var i Ålesund på treff i fjor, stilte de til valg og spurte om de kunne ha Kongressen på Haugalandet.

– Og det fikk vi. Siden har det gått ganske fint, sier Karoliussen og smiler.

Speiderpolitikk

Folk fra hele landet deltar på kongressen, men den største delen av speidere kommer derimot fra Vestlandet. Roverkongressen har tidligere vært arrangert blant annet i Ålesund, Trondheim og Mandal. I år var det 117 personer påmeldt, hvor 99 av de har stemmerett. Det de hovedsakelig driver med på disse arrangementene er speiderpolitikk, men det er også en sosial møteplass for speidere fra hele landet.

– Disse arrangementene gir mulighet for at folk kan utfordre seg selv ved å stå foran en stor forsamling og snakke, og man blir utfordret til å ta stilling til en sak. Så er det noen som bidrar som ordstyrer og andre med det praktiske, sier Rovernemdslederen, Maren Pernille Øvregaard.

Maren Pernille Øvregaard og Simmen Karoliussen

Under kongressen tar de opp saker og diskuterer hvordan Rovernemda, som er roverne sine øverste valgte representanter, skal jobbe gjennom året. De satt opp noe som de kaller for påvirkningstorg, hvor det var tre ulike poster der de diskuterte tre ulike saker. I tillegg fikk roverne komme med innspill og forslag, og har til slutt en plenumsdebatt hvor disse sakene snakkes mer om.

– I dag har vi blant annet hatt valg hvor vi har valgt nye medlemmer av Rovernemda, samt også hvem som skal være arrangører av de fire nasjonale roverarrangementene vi har i løpet av et år, sier Øvregaard.

Høy medlemsstatistikk på Haugalandet

24 år gamle Annhild Mortveit har vokst opp med foreldre som var speidere, og har derfor vært med i speidermiljøet siden hun var ett år gammel. Nå har hun vært kretsleder for Haugalandet fire år på rad.

– Jeg fant raskt ut at speiderne var en fin ting for meg. Jeg har utviklet meg veldig i løpet av alle disse årene, sier hun.

Annhild Mortveit

Mortveit mener det var på høy tid at Roverkongressen kom til Haugalandet, da Haugaland krets er den nest største kretsen i Norge. Medlemstatistikken ligger på rundt 1500, og i Rogaland ligger den på 2500.

– Det er et kult konsept

Mortveit forteller at ungdommen får et stor spillerom, der de vokser mye, og får en god del trening på hvordan det er å jobbe med administrasjon.

– De har ordstyrere som er like gamle som de selv, noe som er veldig imponerende. Det er et ganske kult konsept. Jeg tror ikke noen andre organisasjoner har noe slikt, sier hun og smiler.

I år er det også 100 års jubileum for roverarbeidet på internasjonalt plan. Lørdag kveld hadde de festmiddag, hvor blant annet landsstyret for KFUK-KFUM-speiderne var på besøk.

– Det er voldsomt kjekt å ha fått dette til. Det har gått så bra som det kunne gått, sier en fornøyd Karoliussen.