– Vi mener Norheim er regionens beste beliggenhet – Hnytt

Siste:

SPENT: Utvikler og deleier i Haugaland Handelspark, Rolf Viksund.
SPENT: Utvikler og deleier i Haugaland Handelspark, Rolf Viksund.

– Vi mener Norheim er regionens beste beliggenhet

I januar måned åpnet hele tre bedrifter sin virksomhet i nye bygg i Norheim Næringspark, og like før jul åpnet også NorEngros. – Regionens beste beliggenhet, sier utvikler og deleier i eiendomsselskapet Haugaland Handelspark AS, Rolf Viksund.

NÆRING: De siste månedene har utviklingen skutt fart i Norheim Næringspark, med investeringer på rundt 350 millioner til og med 2017, og med planlagte prosjekter på ca. 250 millioner i 2018/2019.

– Vi har fortsatt store, ledige næringsarealer igjen her og på Raglamyr. Her på Norheim er det rundt 40 til 50 mål igjen, så selv om det er stor pågang og det er god stemning så har vi fortsatt mulighet for de som er interesserte i å etablere seg på regionens aller beste beliggenhet, sier Viksund.

Det er nettopp god infrastruktur og nærhet til de tre kommunene Karmøy, Haugesund og Tysvær som Viksund mener gjør næringsparken så attraktiv.

– Norheim ligger i regionens sentrum. Den nye vegen som forbinder Norheim med Raglamyr blir mer og mer trafikkert. Trafikk fra Karmøy, Raglamyr, Spannavegen, Karmsundgata og Salhusvegen blir sluset til Norheim Næringspark, sier Viksund.

I løpet av januar måned åpnet Shell, Ramirent og Montér sine nybygg, og i mai skal Burger King stå ferdig.

Det tror Viksund blir en stor suksess.

– Alt ligger i rute, så det går etter planen. Vi har stor tro på Burger King, som er meget sentralt plassert mellom Oasen og Amanda-senteret, forteller Viksund.

Planer fremover

Haugaland Handelspark har over tid kjøpt opp tomter rundt Norheim Næringspark, og har brukt noen år på å få regulert området. De siste arealene ble endelig godkjent i mandagens kommunestyremøte i Karmøy.

– Vi har både solgt tomter og bygget for utleie frem til nå. Fremover så vil hovedstrategien være å utvikle skreddersydde bygg for utleie, forklarer Viksund, men ser ikke bort fra at de kan vurdere å selge enkelte av tomtene.

I 2018/2019 planlegges det investeringer på rundt 250 millioner kroner.

– Haugaland Handelspark AS og bedrifter som vi har solgt tomter til prosjekterer for tiden seks nye bygg på området, avslører Viksund.

Næringssjefen: – De er flinke

Næringssjef i Karmøy kommune, Per Velde, synes området, som er på grensen mellom Karmøy og Haugesund, er fantastisk, og synes utviklerne er flinke.

Likevel stiller han spørsmål om farene med suboptimalisering av området.

– Tidligere har Haugesund og Karmøy jobbet med et felles planområde for hele området på begge sider av kommunegrensen. Det har nå stopp litt opp politisk i Haugesund, så nå avventer vi videre områdeplanlegging, sier Velde, og fortsetter:

– Nå begynner jod ette nesten å bli litt utbygd, så vi er jo egentlig litt sent ute for å få til denne harmoniseringen, men det er jo en fantastisk plass. Det er naturlig at næringsdrivende vil etablere seg her, men så er spørsmålet hvilke næringer vi vil ha her.

Velde forteller at han selv ville etablert seg i området hvis tilgangen på kundene hans var enklest her.

– Detaljhandel er ikke tillat å etablere her, men på Karmøysiden er det lagt opp til at en kan ha kontorer. På Haugesundsiden kan en ikke det. Det er et av områdene som trengs å harmoniseres, for ellers kommer bare virksomhetene til å flytte over kommunegrensen, kommer det fra Velde.

Han skryter likevel over at de private eiendomsutviklerne har fått til å finne gode virksomheter å ha i området.

Næringssjef i Karmøy kommune, Per Velde.

Karmøy har noe å lære

Velde erkjenner at Karmøy har noe å lære av det private når det kommer til utvikling av næringsområder, men forteller at det jobbes med saken.

– Det som ofte skjer i kommunale næringsområder er at når vi legger de ut så er det første mann til mølla. Hvis en ser på næringsområder i Karmøy så er det litt som hummer og kanari, forteller Velde, som ser på Bygnes som et område de har klart det på.

– Første del er regulert med bensinstasjon og detaljhandel, som er en fin introduksjon. Så kommer Hageland og Dekksenteret og Biltema. Mye av den inngangen til det næringsområdet handler om handel og har kanskje finere fasader og parkering. Så ligger byggefirmaer og entreprenører i neste linje. Da får du en finere portal og dermed så blir det mer attraktivt for næringsdrivende i ulike kategorier hvis en klarer å utvikle segmenter av et næringsområde til ulike næringer. Da kan en ha tyngre næringer i en ende og de finere i den andre.

Og nettopp det mener Velde at Norheim Næringspark har fått til på Nord-Karmøy.

– Det ser det ut som de private her er flinkere til. Når de har fått den ene næringen, så vil det være naturlig attraktivt for andre å etablere seg. Private eiendomsutviklere tenker mer på synergier. Det er litt rart, for det burde kommunen også ha gjort. Der har vi ikke vært flinke nok. Vi har fått det til på Husøy og vi begynner å få det til på Bygnes, men der er det ikke kommunen som har solgt de siste arealene, avslutter Velde.