Karmøy svømmeklubb reiser til Bergen med tro på medalje – Hnytt

Siste:

Karmøy svømmeklubb reiser til Bergen med tro på medalje

Fredag reiser 10 utøvere fra Karmøy Svømmeklubb til Bergen for å delta i Landsdel Årsklassemønstring, og ambisjonene i forkant er høye.

SVØMMING: Førstkommende helg skal 10 deltakere fra Karmøy Svømmeklubb mellom 12 år 15 år konkurrere med de beste svømmerne i sine årsklasser på Vestlandet.

– For de yngste så er dette hovedmålet i løpet av sesongen. De eldste har litt andre mål, men for de yngste så er dette det største de kan være med på, forteller trener for Karmøy Svømmeklubb, Daniel Sandhåland, og fortsetter:

– Det er mange her som er blant de aller beste i Norge i sine årsklasser på sine beste øvelser. Det er et høyt nivå, så vi har ambisjoner om at enkelte kan hevde seg sammenlagt og i enkeltutøvelser.

I fjor stakk Karmøy av med en sammenlagtseier, flere enkeltseire samt hadde to utøvere blant topp 10. Sandhåland har tro på at det blir nok et godt mesterskap for svømmeklubben.

– Vi gleder oss og håper det går som vi ønsker. Vi har gjort gode forberedelser og hatt en god treningsperiode siden høst, så vi er godt forberedt, sier Sandhåland.

Storfavoritt på laget

Sandhåland tror det er flere på laget som har mulighet til å ta medalje i enkeltutøvelser, og peker på Silje Larsen (13 år) som en god kandidat til topp tre sammenlagt.

– Silje Larsen er på utviklingslandslaget og er storfavoritt til å vinne 400 meter fri som er hennes beste øvelse.

– Amund Frøyland-Jensen og flere andre er også gode kandidater til topp tre sammenlagt, legger han til.

OL den store drømmen

Sandhåland har stor tro på 13 år gamle Silje Larsen, og utøveren selv har håp om både pallplass og å svømme ekstra fort på 400 meter fri.

Larsen har holdt på med svømming i nærmere tre år, og stortrives i klubben, til tross for at hun trener opp mot 14 timer i uken.

– Det kan bli litt mye av og til, men det er jo kjempekjekt, kommer det fra Larsen.

– Du får reise flere plasser og møte mange kjekke folk rundt hele Norge og du får konkurrere med folk på din alder, sier Larsen videre.

Larsen har blitt tatt ut til utviklingslandslaget, og drømmer om å nå langt i svømmeverdenen.

– Den ultimate drømmen er å nå toppen. Det er vel OL som er den store drømmen, men da må jeg nok øke litt med treningen, sier Larsen før hun svømmer tilbake til feltet sitt i bassenget.

En voksende idrett

Selv om idretten kanskje ikke er den største på Karmøy, roser Sandhåland likevel hovedtrener Helge Heibergs for det han har fått til over i klubben over en lengre periode.

– Han har etablert en god treningskultur, så det har vært bra de siste årene. Vi har hatt flere landslagssvømmere de 10 siste årene og flere medaljer i NM så det er ganske bra gjort for en så liten klubb som Karmøy er. I forhold til de andre svømmeklubbene i landet så er Karmøy en knøttliten klubb, forklarer Sandhåland.

– Er det en voksende idrett på Karmøy?

– Ja, det vil jeg si. Vi har veldig god rekruttering på svømmekurs og vi prøver å få flest mulig inn i klubben og at de skal drive med konkurransesvømming. Det er en veldig kjekk idrett når du mestrer det, men det krever mye trening. De som trener mest av de yngste legger ned rundt 15 timer hver uke, forteller Sandhåland.

– Til og med de yngste?

– Ja, til og med dem som er 13-14 år, svarer Sandhåland, og fortsetter:

– Du må ha høyt motivasjon for å orke og holde ut. Det er ikke for alle, men de som lykkes trives veldig godt og får gode resultater.

Mister utøvere

Selv om svømmeklubben gjør det godt i de yngre aldersklassene så sliter klubben likevel når utøverne blir eldre.

– Vi mister jo som regel utøvere når de begynner å studere. Når de er 18-19 år så søker de seg gjerne til større miljøer og utvikler seg der, forteller Sandhåland, og viser til Cecilie og Monica Johannessen som har hevdet seg etter at de flyttet til Bergen.

– Det er litt synd på en måte, men en kan ikke holde på dem for alltid. Når du kommer i den alderen så handler det om å ha et miljø rundt seg også, og det er vanskelig å skape i en så liten klubb som vi er. Det er helt naturlig å miste dem, så vår jobb er å drive med talentutvikling og gjøre dem så godt forberedt som mulig til de eventuelt tar steget til en større klubb, erkjenner Sandhåland.