– Kreften tar aldri pause – Hnytt

Siste:

Daglig leder i Torvastad IL, Ole Førland (t.v.), og stafettleder John Roger Midtun ser frem til stafetten som arrangeres på Torvastad i september og håper på stor interesse fra frivillige, deltakere og sponsorer.
Daglig leder i Torvastad IL, Ole Førland (t.v.), og stafettleder John Roger Midtun ser frem til stafetten som arrangeres på Torvastad i september og håper på stor interesse fra frivillige, deltakere og sponsorer.

– Kreften tar aldri pause

For seks år siden ble John Roger Midtun rammet av kreft. Nå skal han lede «Stafett for livet» som kommer til Karmøy. Støttearrangementet varer i 24 timer og symboliserer kampen en kreftpasient opplever i sitt sykdomsforløp og skal minne oss på at kreften ikke tar pause.

TORVASTAD: En av tre rammes av kreft i løpet av livet. For seks år siden ble John Roger Midtun innlagt på sykehus med akutt blindtarmbetennelse. Da de opererte bort blindtarmen, fant de også en kreftsvulst og han fikk påvist tarmkreft.

– Det ble oppdaget tidlig, så jeg var veldig heldig. Jeg måtte ta vekk halve tykktarmen for sikkerhets skyld, men nå er jeg frisk. Det ble en veldig psykisk belastning for meg. Alle rundt meg behandlet meg plutselig helt annerledes. Det var den største belastningen, forteller John Roger Midtun. 

– Jeg gikk gjennom store operasjoner, men utover det så var jeg aldri kreftsyk i den forstand at jeg måtte gjennom strålebehandling eller cellegift. Dette arrangementet skal illustrere at kreften aldri tar pause. Det må alltid være noen på banen for kreftpasienten, legger han til.

28 land er med

Norges første «Stafett for livet» ble i fjor arrangert på Randaberg hvor 1700 deltakere var med. 1.-2. september skal Kreftforeningen sammen med Torvastad Idrettslag og Karmøy kommune arrangere stafetten på Torvastad idrettsarena. Da Midtun fikk forespørsel om å være stafettleder for «Stafett for livet», nølte han ikke et sekund. I tillegg til å ha hatt kreft selv, har han også mistet flere venner, kolleger og familiemedlemmer i kreft.

– Det går ikke an å si nei til et så viktig arbeid. Saken engasjerer mange, og det er grunnen til at det ble en så stor suksess på Randaberg i fjor.

«Stafett for livet» er den norske utgaven av «Relay for life» og er verdens største nonprofit-arrangement med 3,6 millioner deltakere i 5000 byer i 28 land. Stafetten går ut på å arrangere en lagstafett hvor man veksler mellom å gå eller å løpe i 24 timer. Lagene er av ulik størrelse og består som regel av familie, venner, skoler og bedrifter som melder seg på og gjennomfører en stafett på et avgrenset område.

– Selve stadionanlegget vil være sentralt. En runde rundt banen er 400 meter. Vi kommer også til å lage en alternativ løype ute i Bjørgene. Man skal tross alt gå i 24 timer, så for noen kan det bli litt kjedelig å gå rundt på banen hele tiden. En runde ute i løypa i Bjørgene vil tilsvare fire runder, forteller daglig leder i Torvastad idrettslag, Ole Førland.

 

«Stafett for livet» ble arrangert for første gang i Norge i fjor. 1700 deltakere var med på løpet som ble holdt på Randaberg.

 

Trenger frivillige

Engasjementet har så langt vært bra. Per dags dato har de fått med en del frivillige, men de har fortsatt behov for flere. Det er mye logistikk og planlegging som skal i boks før arrangementet går av stabelen. 

– Det er et stort arrangement, og tiden frem mot sommeren blir en viktig tid. Mye må være på plass før folk drar på sommerferie. I februar blir en av de viktigste oppgavene å nå ut til folk og formidle budskapet. Dette er et arrangement for hele Haugalandet, og vi ønsker å involvere alt fra skolekorps, pensjonistforeninger, bedrifter og idrettslag, sier Førland.

Førland har også oppfordret idrettslagene på Haugalandet til å ikke arrangere noe denne helgen. Samtidig har han utfordret idrettslagene til å stille med hvert sitt lag. 

– Her kan både unge og gamle være med. Et lag kan bestå av ganske mange deltakere. Det eneste laget må sørge for er at stafettpinnen alltid er ute i løypa, sier han.

– Det kan være noen har lyst å hedre noen som har gått bort i kreft, eller noen som står midt i det nå. En idé kan være å gjøre dette om til en liten innsamling i regi av den de hedrer hvor pengene går til kreftforskning. 
Det går an å utfordre bedrifter til å sponse med en viss sum per runde som blir gått. Vi oppfordrer også bedrifter til å være med. Det skaper en teamfølelse ved å gjøre noe sånt sammen, skyter John Roger Midtun inn.


Lysseremoni

Arrangementet starter klokken 12 lørdag formiddag og avsluttes klokken 12 søndag formiddag. Når mørket faller, dempes musikken, lyset og det generelle aktivitetsnivået på området. Alle deltakerne samles så til en felles lysseremoni hvor tusenvis av lys skal tennes i hver sin papirpose. Hver papirpose skal hedre noen som har fightet mot kreften, eller som fighter nå. 

– Lysmarkeringen kan nok bli en tøff del. Jeg får tårer i øynene når jeg ser på videoen fra Randaberg. Det blir tårer, sorg og glede. Alle disse følelsene henger sammen når det kommer til kreft. Kreftforeningen setter også opp en egen «fighterrunde» hvor personer som har kreft, eller som har hatt kreft, tar den første runden rundt banen og markerer at stafetten er i gang.

 

Når mørket faller, blir det arrangert en felles lysseremoni hvor folk får anledning til å hedre noen som har fightet mot kreften eller som fighter nå.