Roy Henning Snyen holdt intimkonsert – Hnytt

Siste:

Ida Waage Hansen

Roy Henning Snyen holdt intimkonsert

Den klassiske gitaristen, Roy Henning Snyen, flyttet fra Kopervik som elleveåring. Lørdag kveld holdt han for første gang konsert for hjemplassen sin.

KARMØY: Rundt 40 personer møtte opp på intimkonserten i Kopervik, som Karmøy Kulturskole arrangerte. Der fikk de høre både musikk fra den siste platen til Snyen, og litt tradisjonell klassisk gitarmusikk.

– Jeg satt sammen et program der jeg først spilte mye fra den siste platen min, «Preludes for guitar», komponert av de tre norske komponistene Kjell Marcussen, Trygve Madsen og Bjørn Bolstad Skjelbred. Etter en liten pause ble det mer tradisjonell klassisk musikk. Både engelsk, noe spansk og litt latin-amerikansk. Det var litt variert musikk, men mye som jeg er voldsomt glad i, sier han.

Han forteller at han var veldig spent på å spille konsert i Kopervik for første gang. Han har to ganger tidligere spilt konsert i Haugesund. Begge gangene var på 90-tallet.

– Selv om jeg ikke har spilt her på Haugalandet siden 90-tallet, så har jeg vært her ofte, siden jeg har mye familie her, sier han.

Fine minner fra Kopervik

Snyen har ikke vært på kulturhuset i Kopervik siden han gikk på skole der som barn. Dermed ble møtet med den gamle skolen både spesielt og nostalgisk da han kom tilbake etter 39 år.

– Jeg kjenner at det kommer frem mange fine minner fra den tiden. Den første musikkundervisningen fikk jeg blant annet her. Jeg husker godt da læreren presenterte oss for Edvard Grieg. Måten han introduserte det for oss gjorde at han åpnet døren for slik musikk for både meg og andre. Han har nok en liten fortjeneste på at jeg kommer tilbake så mange år senere og spiller klassisk musikk, sier han.

Etter at han flyttet fra Kopervik til Drammen i 1979, gikk han på kulturskolen og videre på musikklinjen. Han gikk så flere år på Musikkonservatoriet i Oslo. Nå er han en av landets fremste klassiske gitarister.

– Jeg har levd av å spille gitar og undervise helt siden jeg var ferdig med å studere. Jeg har gjort en del innspillinger, holdt mange konserter alene, men og med flere musikere. Alt fra små lokaler til Operaen i Oslo. Jeg har fått vært med på mye morsomt, sier han.

På spørsmål om hvor gammel han var da han startet med gitar, mimrer han tilbake til da han bare hadde spilt gitar i noen uker, og hadde nettopp lært de første akkordene.

– Jeg husker at jeg stod i stuen vår oppe på Stangeland og spilte gitar. Jeg dagdrømte om at jeg var blitt en profesjonell gitarist, og skulle bli intervjuet. Da tenkte jeg at jeg skulle svare at jeg var nesten 10 år, hvis jeg fikk spørsmålet om hvor gammel jeg var. Jeg synes det var mye tøffere å si at jeg var nesten 10 år, istedenfor ni år, sier han og ler.

Den klassiske gitarens dag

I dag skal han være gjest når gitarelevene ved Karmøy kulturskole skal markere Den klassiske gitarens dag.

– Jeg synes det er utrolig flott å få være med å bidra til at de opplever klassisk gitarmusikk på et profesjonelt nivå, som gjør at kanskje flere vil begynne med gitar. Klassisk gitar hører man ikke overalt, man må nesten oppsøke det, sier Snyen.