Disse gutta dropper sosiale medier: – Facebook spiser opp viljestyrken din – Hnytt

Siste:

BEDRE FOKUS UTEN SOME: Vegard Randeberg og Tommy Lilleskog Langaker presterer bedre på BJJ-trening etter at de kuttet ut sosiale medier.
Tor Håkon Thomassen

Disse gutta dropper sosiale medier: – Facebook spiser opp viljestyrken din

Tommy og Vegard fikk en hverdag med mindre stress, økt motivasjon og bedre fokus etter at de koblet seg fra.

HAUGESUND: I 2018 er det lett å ta for gitt at «alle» er på sosiale medier.  Vegard Randeberg og Tommy Lilleskog Langaker har derimot tatt et bevisst valg om å ikke følge strømmen. Mens Vegard har gått så langt som å slette profilen sin både på Facebook og Instagram, har Tommy valgt å droppe smarttelefonen.

– Jeg har en gammel Nokia jeg kan ringe, sende meldinger og spille «snake» på. På den måten slipper jeg å bli distrahert av Facebook og andre ting når jeg er ute blant folk. Sosiale medier bruker jeg kun til profesjonelt bruk som jiu jitsu-utøver, forteller 23-åringen.

Kameratene merker at hverdagen føles bedre uten støy fra sosiale medier. De presterer bedre på trening og føler at de «lever mer i nuet».

– Jeg fant meg selv i å hele tiden bla gjennom feeden på Facebook og Instagram. Jeg tror det spiser opp mye av viljestyrken din som du kunne brukt på å utføre andre oppgaver. Jeg liker å trene jiu jitsu, og nå som jeg ikke er på mobilen hele dagen, har jeg mer kapasitet til å gå dypt inn i det, forteller Vegard.

– Unge jenter er dypt inne i «matrixen»

23-åringene er overbevist om at sosiale medier på mange måter kan være ødeleggende for ungdom.

– Spesielt unge jenter er dypt inne i «matrixen». Det kan umulig være bra, og jeg tenker at en bør være bevisst på å bruke det med måte. En kan gå inn i «matrixen», men en kan ikke bo der, sier Vegard.

Tommy er enig. Han mener mange gjemmer seg bak skjermen i kjedelige eller litt ubehagelige situasjoner i hverdagen.

– Det er lett å dra frem telefonen i stedet for å utfordre og utvikle seg selv. Derfor har jeg valgt å leve livet mitt på denne måten. Jeg blir lykkelig av å gå her på Herjer MMA der vi prøve å «drepe» hverandre hver eneste dag. Det er den beste tilstedeværelsen jeg kan ha, sier han.

Psykolog: – Sosiale medier kan sammenlignes med rusmisbruk

Sosiale medier kan på mange måter sammenlignes med rusmisbruk, mener psykolog Trond Hegglund. Ikke bare blir vi avhengig av det, men nyere forskning viser også at for mye skjermtid på sosiale medier også gjør oss sykere enn før.

– Veldig mange får nå en selvpåført uro, samtidig som vi ser en økning av angst og depresjon i samfunnet, sier Hegglund.

Psykologen synes det er svært positivt at folk tar et bevisst valg om å kutte ned på sosiale medier. Det kan på flere måter være sunt for oss.

– Jeg synes det er fantastisk. De fleste som har gjort det, kjenner at de endrer seg som personer. Jeg oppfordrer alle til å prøve å gjøre det innimellom – jeg lover at det går bra.

Se hele videoreportasjen over