Ny vinkling på eldgammel "gåte" – Hnytt

Siste:

Karen Hesseberg

Ny vinkling på eldgammel «gåte»

I løpet av 2018 vil bare 8 % lykkes med sine nyttårsforsetter. Forklaringen på hvorfor 92 % mislykkes er egentlig ganske enkel. Den ferske foredragsholderen Kai Trulsen vil lære oss å gi litt mer f....

HAUGESUND: På dagtid lærer han sjømenn og offshorearbeidere å operere hurtiggående redningsbåter, undervannsevakuering fra helikopter, slukke branner, håndtere ulykker og redde liv. På kveldstid står han på scenen og forteller hvordan vi kan oppnå et mer innholdsrikt og meningsfylt liv.

Med sin bakgrunn fra sikkerhet- og beredskapsledelse formidler kolnesbuen Kai Trulsen personlig utvikling med sitt nye foredrag «Jakten på kunsten å gi litt mer faen». Onsdag kveld samlet han 70 stykker i Gamle Slaktehuset. 

– Det slo meg plutselig. Olje- og gassnæringen har i årtier utdannet, trent og øvet sine ansatte for å oppdage, forstå og forutse uønskede situasjoner. På den måten kan de også unngå dem. Begreper som risikoforståelse, situasjonsbevissthet og beslutningstaking er en dagligdags og naturlig måte å tenke på for å styre adferd. Jeg forstod at dette kunne være anvendelig også for meg privat, sier Trulsen.

Den tilfeldige oppdagelsen skulle vise seg å bli et avgjørende og viktig vendepunkt. 

-Jeg har lenge vært fascinert av konseptet personlig utvikling, men følte at det ble ullent og lite konkret. Mye er etter mitt syn basert på å skape kortvarig entusiasme. Opp gjennom årene har jeg lest «alt» innen denne sjangeren, men likevel aldri funnet et verktøy som kunne brukes til mer enn bare motivasjon. Alle snakker om å tenke utenfor boksen, men få vet hva denne boksen egentlig representerer, sier Trulsen i en pressemelding. 

Den litt uvanlige tittelen på foredraget forklarer Trulsen slik:

– Vi mennesker er flokkdyr og konformitet er en måte å bli godtatt på. Vi forsøker etter beste evne å tilpasse oss samfunnet. Noen ganger for enhver pris. Det kan skape en indre konflikt. Alle har talent, kunnskap og ferdighet til å oppnå nesten hva som helst, men ofte forblir denne kompetansen nesten ubrukt. Årsaken er gjerne at vi lytter mer til andre enn oss selv, sier Trulsen

Han forklarer at han ved å «avsløre» olje- og gass næringens beredskapsfilosofi dermed også gir den vanlige mann og kvinne innsyn i hvordan man kan styre egne tanke- og handlingsmønster.

-Motivasjon alene gir sjelden stabile og langsiktige resultater. Det fungerer på samme måte som sukker. Smaker godt og virker raskt. Ulempen er at både smaken og virkningen forsvinner innen kort tid.