Nå tar Jarl Erik over – Hnytt

Siste:

Bernt Olav Kallevik blir pensjonist. Nå tar Jarl Erik Tveit over.
Bernt Olav Kallevik blir pensjonist. Nå tar Jarl Erik Tveit over.

Nå tar Jarl Erik over

Helt siden 1994 har biblioteklånerne fått et blidt møte med Bernt Olav Kallevik bak skranken på biblioteket i Åkrehamn. Nå trer han inn i pensjonistenes rekker, og 27 år gamle Jarl Erik Tveit tar over.

ÅKREHAMN: – Det er store sko å fylle. Han kommer til å bli savnet både av de eldre og de yngre, sier Tveit.

27-åringen fra Kopervik har en master i litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen. Da han var ferdig med studiene i 2015, flyttet han hjem igjen.

– Jeg jobbet litt på hovedbiblioteket i Kopervik og var blant annet med på prosjektet med automatisert utlån. I tillegg var jeg her en sommer mens jeg studerte, forteller han.

Interessen for litteratur startet på barneskolen, men interessen vokste seg stor da han gikk på ungdomsskolen. Etter videregående begynte han på en bachelor i litteratur. Han tok også et halvt år hvor han studerte datavitenskap da han har realfagsbakgrunn.

– Jeg syntes det var litt skummelt å gå ut i arbeidslivet med en litteraturutdannelse, men i løpet av det halvåret fant jeg ut at det var litteratur jeg brenner for og søkte meg derfor inn på masternivå.

 

Noen endringer

Han gleder seg til å bli bedre kjent med biblioteket og brukerne og forteller at det kommer til å bli noen endringer i nærmeste fremtid.

– Jeg og Bernt Olav er to forskjellige personer, og jeg må gjøre dette på min måte. Biblioteket er også i endring, så de neste månedene kommer vi til å starte opp med Meråpent bibliotek, som vil si at brukerne kommer seg inn på biblioteket uten at jeg er på jobb. 

– Jeg var innom biblioteket og snakket med Bernt Olav før jul. Da var det en låner som bort til meg og hilste på meg. «Du er ikke fra Åkra, hører jeg», sa hun. Hehe! Så jeg håper åkrabuen tar meg godt imot. Faktisk så har jeg røtter fra Åkra.

 

Jarl Erik Tveit hadde sin første arbeidsdag 2. januar.


Fokusere på ungdommen

Besøkstallene og lånetallene på filialen i Åkrehamn beskriver han som sunn. Om folk leser mer i dag enn før vet han ikke, men det viktigste for han er at folk finner glede i litteraturen.

– Det handler ikke om å lese mest. Fremover vil jeg prøve å fokusere mer på ungdommen. Jeg vil prøve å få flere ungdommer til å bruke biblioteket mer. Hvordan jeg skal få til det gjenstår å se. Etter at jeg flyttet hjem har jeg jobbet som lærervikar på Åkra ungdomsskole, så jeg håper å kunne ta i bruk bekjentskapene fra skolen, både lærere og elever.

– Personlig ser jeg frem til å få et mer nærliggende forhold til litteraturen igjen. Mye av kritikken i norskfaget fra enkelte kretser har gått på at det har vært for lite fokus på litteratur.

– Hva leser du mest selv?

– Jeg leser mest fantasy-bøker, men i løpet av studiene har jeg utviklet en kjærlighet for klassikere og eldre litteratur som Henrik Ibsen sine dramaer, og dikt som Paradise Lost. Jeg leser også en del avhandlinger og akademiske tekster.

 

Denne uken har biblioteksjef i Karmøy, Hanne Mulelid, vært på biblioteket og hjulpet Jarl Erik med å legge inn nye brukere på datamaskinen.