Klart for stor barnefestival på Vea – Hnytt

Siste:

Bjarne Andreas Kallevåg (t.v.) og Jostein Myklebust er svært spente foran helgas barnefestival i Veavågen kirke.
Bjarne Andreas Kallevåg (t.v.) og Jostein Myklebust er svært spente foran helgas barnefestival i Veavågen kirke.

Klart for stor barnefestival på Vea

Sangglede, lek og moro står i fokus når over 150 barn samler seg i Veavågen kirke førstkommende helg. Da blir Barnefestivalen Haugaland arrangert for første gang. 
VEAVÅGEN: Barnefestivalen Haugaland er en kristen sang- og musikkfestival for barn som går i 1.-7. klasse. Målet er å være en festival hvor barna blir sett og opplever fellesskap og glede.
– Vi startet med planleggingen for et år siden. Vi savnet rett og slett et tilbud for denne aldersgruppen. Menigheten på Vea har vokst ut av Åkra menighet hvor vi tidligere har arrangert en gospelfestival som samlet mange barn. I arbeidet med å bygge menighet på Vea, så har ikke denne aldersgruppen fått nok fokus, forteller styremedlem i Barnefestivalen Haugaland, Jostein Myklebust. 
Temaet under festivalen er «Elsket for den jeg er». En festivalpastor skal ha andakt for barna underveis i festivalen. I tillegg kommer Ragnhild Hiis Ånestad som i 2001 var med å starte opp Oslo Soul Children. 20 korledere fra distriktet blir også med, og det blir lagt opp til at korlederne får delta på et seminar med Hiis Ånestad hvor de får undervisning i korledelse.
– Festivalen starter nå på lørdag og avsluttes med en konsert søndag ettermiddag klokken 16. Det blir en storproduksjon med profesjonelle musikere, lys og lyd. Dette blir Haugalandets største barnekor, sier festivalkoordinator Bjarne Andreas Kallevåg.

Enorm interesse

Planen var å arrangere festivalen med plass til 100 barn, men interessen var så stor at de måtte utvide til 150. Etter at påmeldingen ble stengt var det fortsatt folk som henvendte seg til festivalen og ønsket å være med.
– Vi har tatt imot alle som vil være med, så vi har bikket 150 påmeldte. Deltakerne kommer helt fra Etne i nord til Skudeneshavn i sør. Vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra både korledere og foreldre, sier Kallevåg.
Barnefestivalen Haugaland blir en todelt festival hvor den ene delen foregår i kirken mens den andre delen foregår i Storhall Karmøy.
– I Storhall Karmøy blir det et aktivitetstorg i flerbrukshallen med masse aktiviteter som trampoliner, bumper cars og sumobryting, forteller han.
Da styret holdt på med idémyldring, var målet å få til et samarbeid mellom menighetene på Karmøy, slik at de kunne samarbeide sterkere i lag. 
–- Målet er at barna skal oppleve en festival der de føler at de blir sett, opplever fellesskap og har det gøy. Det er mitt personlige mål, sier Bjarne Andreas Kallevåg.
– Her får barna gjøre kjekke ting sammen og holde på med noe de brenner for. Når det så blir koblet med lek og moro i hallen, så blir det en vinn-vinn-situasjon, skyter Jostein Myklebust inn.

Håper det blir tradisjon

Myklebust påpeker at barna får bruke sider av seg selv som skoleverket ikke legger så mye vekt på. Da sikter han til Regjeringen, som i fjor fastsatte en ny overordnet del for læreplanen i skolen, hvor sang ikke er nevnt. 
– Fellesskapet i sang er en undervurdert pedagogisk dimensjon. Her får ikke elevene bare være en del av noe, men de får realisert seg både solistisk og gjennom dans. Vi får besøk av noen elever fra Skeisvang videregående skole som skal være danseinstruktører for å forløse enda mer frimodighet. Så skal vi også dyrke begeistringen for Jesus. 
– Har dere som mål at dette skal bli et årlig arrangement?
– Det er helt klart målet, men vi håper at ungene får smaken på noe og forstår at dette dreier seg om mer enn en pilot én gang i året. Det dreier seg om noe som skal være tilgjengelig så ofte så mulig og at de får synge sammen. Det er også et oppspill til de lærerne i skoleverket som har lagt vekk sangen. Da vi gikk på skolen, sang vi hele tiden. Det var en vanlig aktivitet på skolen. I Sverige har de korinstruktører på alle grunnskolene, for der har hvert klassetrinn et kor. Det å synge sammen er en naturlig aktivitet nesten daglig, sier Myklebust.
– Kor er en helt spesiell måte å bygge fellesskap på. Her på Vest-Karmøy er nesten alle ungdomskor borte. For ti år siden fantes det ti kor, nå er det bare to igjen. Det å synge sammen er snart noe vi bare gjør på Haugesund stadion. Det er flott at vi gjør det der, men vi må gjøre det flere plasser, legger han til.

Sunn mat

Under festivalen blir det også lagt vekt på at barna skal få god og sunn mat.
– Det var korlederne som påpekte at de hadde vært på nok festivaler der det gikk i pølser og hamburgere, og det er helt sant. Det er på tide med en endring. Maten er økologisk, og alt blir laget fra bunnen av. Vi har fått litt hjelp fra Margit Vea for inspirasjon og oppskrifter, sier Bjarne Andreas Kallevåg.

– Uten dugnadsånden til både sponsorer og privatpersoner på Karmøy så hadde ikke festivalen blitt en realitet. Vi er svært takknemlige for alle sammen og deres bidrag, både økonomisk og praktisk, legger han til.