«Tåkefyrsten tok ledelsen tilbake» – Hnytt

Siste:

«Tåkefyrsten tok ledelsen tilbake»

– Plutselig var Jonas Gahr Støre tilbake slik vi husker ham som utenriksminister.

HARALDSPLASS: Hadde han vært fotballtrener kunne vi sagt at han hadde vunnet tilbake garderoben og gjenvunnet respekt hos dem han var satt til å lede. #MeToo-kampanjen og Giske-saken har gitt Ap-leder Jonas Gahr Støre muligheten til å gjenvinne sin ”garderobe” om han hadde mistet den. Jeg baserer mine observasjoner på det som skjedde på mandag hvor Giske-saken fikk sitt foreløpige punktum.

Plutselig var Jonas Gahr Støre tilbake slik vi husker ham som utenriksminister. Tåka som mange har ment han har vært innhyllet i, var borte. Han manøvrerte med sikkerhet på egen pressekonferanse, i Dagsnytt 18 og i Dagsrevyen som er de tre arenaer hvor jeg fulgte hans opptreden.  Et tydelig budskap bygd på sikker argumentasjon med gode analyser og med et fast blikk, konkluderte han med at han ville være på den riktige siden av det historiske tidsskillet som #MeToo har skapt; nemlig at det ikke lenger kan aksepteres at makt kan omsettes til seksuell trakassering og holdes skjult. I hvert fall ikke i Arbeiderpartiet som i følge Støre er partiet som alltid har kjempet mot all form for urettferdighet og maktmisbruk. Jonas har tatt grep om partiet sitt!

Og med en rolig standhaftighet som han kan ha lært av konkurrent Erna Solberg, lot han heller ikke journalistene bringe seg ut av fatning.  Giske-saken har i tillegg en karakter som gjør den uegna for politiske motstandere å bruke til egen fordel. Alle politikere vet at samme marerittet når som helst kan ramme eget parti om kvinner velger å varsle.  Hvem kaster vel frivillig stein i et glasshus?

Uhyre  interessant har det derfor vært å observere at lokale politikere i mitt facebook-univers, de som i flere år systematisk har forfulgt Støre som en trippel personlighetsforstyrra og tåkete person der Jonas sier en ting, Gahr en annen ting og  Støre en tredje ting, har sittet musestille og ikke brukt et eneste skjellsord mot Ap-lederen.

Jonas Gahr Støre fikk avgjørende hjelp fra Haugesund. Han har hele tiden hevda at han tror på kvinnene som har varsla om Giskes uakseptable oppførsel og understreka hvor viktig det er å ta varslerne på alvor. I sin rolle som ung praktikant ved den norske ambassaden i New Dehli, ble Line Oma fra Haugesund, nå Ap-politiker i Oslo, seksuelt trakassert av Trond Giske som da var næringsminister på offisielt besøk i India. Vitnesbyrdet var sterkt. Slik kan ikke en norsk statsråd gjøre og samtidig opprettholde nødvendig tillit til å fortsette som nestleder og finanspolitisk talsperson i AP. Game over for Giske.

Likevel har Giske krav på å bli hørt. Det kan alltid være ulike oppfatninger om innholdet i en varslersak. Det viser Medhaug-saken fra 2003. En anklage om alvorlig seksuell trakassering fikk ødeleggende konsekvenser for Krf-politikeren før han fikk komme til orde med sin versjon. Politiet la seinere bort anmeldelsen som intet straffbart forhold og saken ble også avist da varsleren brakte den inn for retten som privat erstatningssak.

I motsetning til i Medhaug-saken så er kravet om kontradiksjon, retten til å forsvare seg, oppfylt i Giske-saken. I hvert fall om vi tar Støre på ordet.

Det er noe som heter at det ”i min mors hus er det mange rom.” Det er sikkert enda flere rom og dører i Ap-huset som Jonas Gahr Støre bestyrer, dører som kan skjule uønska overraskelser. Men slik jeg opplevde mandagen, er det Støre som nå har hovednøkkelen. Nå må han fortsette å vise evne til å bruke den.