– Folk går i dass – Hnytt

Siste:

BEKYMRET: Jan Olaf Halvorsen er bekymret for utviklingen blant ungdom på Karmøy.
BEKYMRET: Jan Olaf Halvorsen er bekymret for utviklingen blant ungdom på Karmøy.

– Folk går i dass

Rusmidler som ecstasy og kokain har det siste halve året spredd seg blant flere ungdomsmiljøer på Karmøy. – Et skummelt miljø, sier leder for Åkra Blå Kors, Jan Olaf Halvorsen.

KARMØY: Etter å ha hørt om flere ungdommer i alderen 16-21 år som har ruset seg tok Halvorsen til Facebook for å ytre sin bekymring for et voksende rusmiljø blant unge på Karmøy.

Til Karmøynytt forteller han at det er ecstasy og kokain det gjelder, og er redd for at dette bare er starten.

– Nå er det et skummelt miljø. Det har i hvert fall ikke vært slik som dette før, forteller Halvorsen.

– Hva blir det neste? Det er jo ikke rent heller. De blander det med allslags, så en vet ikke hva en får, fortsetter han.

Halvorsen tror ikke det er mange foreldre som vet hva som foregår, og synes det er trist å nærmest være tilskuer med det som skjer.

– Det er skikkelig tragisk. Folk går i dass, rett og slett. Mange av dem er kanskje lærlinger og har hele livet foran seg. Det er bra og oppegående folk som en mister med noe sånt tull, sier Halvorsen bekymringsfullt, og kjenner at han både er sint og skuffet.

– Folk må bry seg

Halvorsen tror det begynte for rundt to år siden. Etter en periode med relativt lav aktivitet så har det denne høsten eskalert, forteller han, og håper at folk begynner å si fra hvis de ser eller hører noe.

– Folk må begynne å bry seg. Jeg tror det er mange som vet om det men som ikke tør å si fra.

– Hvis det ikke stoppes så er jeg redd for dem. Litt av poenget nå er hvordan en kan hjelpe dem. Hva kan en gjøre for at dette skal gå bra, spør han, før han fortsetter:

– En må jo få det til å stoppe, og så ta vare på det etterpå.

Har sett en negativ utvikling

Politioverbetjent ved Karmøy Lensmannskontor, Kim Skogland Pedersen, synes det er bra at Halvorsen engasjerer seg, og bekrefter at det har vært en negativ utvikling blant ungdom på Karmøy.

– Det siste halvåret har det eksplodert og florert mye type ecstasy. Vi har hatt en negativ mengde saker og antall personer som er i miljøet, forteller Pedersen til Karmøynytt.

Politiet har jobbet med ungdomsmiljøet i flere år, og den negative utviklingen har ført til et større fokus på å hjelpe ungdommen.

Pedersen og politiet har hatt saker der ungdom fra 15 år har vært involvert der hasj/marihuana, ecstasy, kokain og noe amfetamin har vært de aktuelle stoffene.

– Det er det som gjør at politiet ser mer bekymring på saken nå enn tidligere. Vi har alltid vært bekymret for dette. Det går på sterkere og mer «alvorlige» stoffer nå enn det har vært før, og det er bekymringsfullt. Vi vet hva dette kan gjøre med hodet og psyken til folk, forteller Pedersen.

Oppfordrer foreldre til å følge med

Pedersen forteller at det ikke er noen fellesnevner på de som er i miljøet, og oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme.

– Følg med på hva som skjer, hvor de oppholder seg, fester og hvem de blir kjørt av. Ha litt regler og bry seg litt mer om hvem de er med. Avtal felles henting og snakk med barna om mobilbruk og se hva de gjør. Mye skjer gjennom sosiale medier som Snapchat og en del nye chatteprogram, sier Pedersen og fortsetter:

– Ikke vær blåøyde. Vær litt mer oppmerksom hvis en føler det har sluppet opp litt, for det skjer ting på Karmøy nå som ikke er positivt.

Forebyggende arbeid

Politiet samarbeider med både Karmøy kommune og skolene på Karmøy og Haugalandet og har flere møter med instansene.

For politiet er hovedmålet det forebyggende arbeidet, uten at ungdommen nødvendigvis får en kriminell løpebane.

– Det er gjerne at gjennom at vi tar dem så prøver vi å skape andre alternative veier for dem, som ruskontrakter, ungdomskontrakt og oppfølging av flere enn politiet gjennom skole, barnevern, psykolog, Bufetat – konfliktråd og ungdomskoordinator og flere som kan følge dem opp slik at man kan få dem ut av en eventuell mulig kriminell løpebane med rusmisbruk, forklarer Pedersen.

– Hovedsakelig så er vi interessert i å hjelpe, og vi hjelper hovedsakelig ikke gjennom straff, men alternativ behandling slik at de ikke får noe på rullebladet når de er så unge, fortsetter Pedersen, som mener at folk ikke må være redde for å ta kontakt med politiet.

– Vi kan bidra til å hjelpe disse sammen med veldig mange andre. Det viktigste er å bry seg og ikke være blåøyd. Ha kontakt med unger og venner og ta kontakt med politiet for bistand hvis det er noe de får vite om, avslutter Pedersen.

BEKREFTER: Politioverbekjent Kim Skogland Pedersen bekrefter at det er en negativ utvikling blant ungdom på Karmøy.