Drømmestipendet øker potten med en halv million – Hnytt

Siste:

Rose Elin Austad Nes var Karmøy kommunes første drømmestipend-vinner. 
Rose Elin Austad Nes var Karmøy kommunes første drømmestipend-vinner. 

Drømmestipendet øker potten med en halv million

For 15. gang samarbeider Norsk Tipping og Norsk Kulturskoleråd om å dele ut Drømmestipendet. Stipendbeløpet har i år økt fra 10 000 til 15 000 kroner. – På tide, sier rektor ved Karmøy kulturskole, Kirsten Jæger Steffensen.

Disse har mottatt Drømmestipendet i Karmøy:

2008 – Rose Elin Nes, Musikk – fløyte
2009 – Ole Håkon Steffensen, Annet – nysirkus
2011 – Stig Roar Olsen, Teater
2013 – Synnøve Fatland, Visuell kunst
2014 – Alexandra Log, Annet – komponist
2016 –  Vilde Heldal Vikse – skapende skriving
2017 – Markus Aarøy Vikse – sirkus
ÅKREHAMN: 1,5 millioner kroner er lagt i potten og skal fordeles på 100 ungdommer rundt om i landet.

– Nå har stipendbeløpet vært på 10 000 kroner helt siden starten, så jeg syntes det var på tide at de økte det. Det er flere som har ønsket det, og det ble satt ned en evalueringskomité som gikk med på å øke hvert stipend til 15 000 kroner, forteller Jæger Steffensen.

– Det som også er nytt i år, er at hver kommune kan nominere så mange utøvere de ønsker. Før var det bare mulig å nominere én i hver kategori, legger hun til. 

– Mangler ikke på talenter 

Rektor ved Karmøy kulturskole, Kirsten Jæger Steffensen, oppfordrer ungdom til å søke på Drømmestipendet. – Det mangler ikke på talenter i Karmøy, sier hun.

Karmøy kommune fikk sin første drømmestipend-vinner i 2008. Siden den gang har kommunen delt ut stipend til sju kulturutøvere. Jæger Steffensen opplyser at det så langt ikke har kommet inn noen søknader. Fristen for å søke i år er 21. januar.

– Det mangler ikke på talenter i Karmøy. Vi har utrolig mange kreative ungdommer. De som sender inn søknad, må huske å vise bredden sin og legge ved god dokumentasjon. De skal også svare på et spørsmål om hva de drømmer om. Jeg vil oppfordre alle til å legge godt arbeid i å svare på hva som er drømmen deres. 

– Hvordan har det vært med antall søknader de siste årene?

– Det var ikke så mange som søkte i fjor, kanskje åtte-ti stykker. Jeg må innrømme at jeg er litt overrasket over at det ikke er flere som søker, for det burde det ha vært.

Investerte i fløyte

Drømmestipendet kan søkes av ungdom mellom 13 og 20 år. Målet med både nominasjon og stipend er at ungdom skal få motivasjon til å utvikle seg videre samt mulighet til å få oppfylt noen av sine kulturdrømmer. I 2008 var det fløytist Rose Elin Austad Nes som mottok stipend i kategorien musikk. Hun ble dermed Karmøy kommunes første drømmestipend-vinner.

– Å motta Drømmestipendet var en stor anerkjennelse på at det jeg drev med betydde noe. Det førte til at jeg for første gang kunne kjøpe egen fløyte som igjen ga styrke til drømmen min om å leve som fløytist. Det var en sterk motivator til å jobbe iherdig videre med musikken. Å bli sett og bli heiet på har en uendelig verdi og er med på å bygge lidenskapen videre.

– Hva er din oppfordring til de som vurderer å søke?

– Min oppfordring er å søke. Ha tro på det du brenner for og jobb ivrig mot drømmen din. Dette stipendet er en ressurs som for min del tok meg mange steg videre mot drømmen min. Et slikt stipend har en enorm verdi som helt konkret bidrar og tilrettelegger for at unge kunstnere kan realisere drømmen sin og skape vakker kunst som er med på å berike samfunnet.

På sparekonto

For to år siden var det Vilde Heldal Vikse som mottok stipendet. Kopervik-jenta har siden hun var liten vært glad i å skrive og mottok stipend i kategorien skapende skriving.

– Det var utrolig gøy! Det ble en ekstra grunn til å feire i russetiden og utover sommeren. Drømmestipendet fortsetter å være en god motivator til å fortsette å bruke mye tid på skrivingen. 

– Hvordan ble pengene benyttet?

– Mye av pengene er satt inn på sparekonto og kommer forhåpentligvis til å bli brukt på en skrivestue i fremtiden hvor det finnes en sånn globus-bar med mye mørkt øl i, godt innenfor rekkevidde. Neida. Joda. Pengene jeg har brukt har gått til bøker. Ingen overraskelse der.

 

Vilde Heldal Vikse mottok i 2016 Drømmestipendet i kategorien skapende skriving.

 

Hun forteller at det å skrive ofte oppleves som ensomt, og at hun derfor setter stor pris på at det finnes en kategori for skapende skriving. 

– Man har ikke alltid en mentor som kan gi tilbakemeldinger på arbeidet, så det var godt å se at tiden jeg investerte i skrivearbeidet alene eller foran notatblokka eller PC-en var langt fra bortkastet. Det viser at det å bruke utallige timer på kunstneriske hobbyer utenfor skolen er verdt det og kan gi resultater.

– Bare det å søke kan være med å gi deg en oversikt over hvor langt du har kommet innen feltet – og kanskje hva som er målet videre. I søknaden anbefaler jeg å vise bredde. Vis at du mestrer både gammel lærdom og at du kan eksperimentere. Uavhengig om du skal søke innen skapende skriving, musikk, dans, visuell kunst, sirkus, teater eller noe annet, kan det å få vist frem ferdighetene dine være utrolig nyttig. Vinner du et stipend på 15 000 kroner, så kommer det garantert godt med på ferden.