Drømmer om å bli TV-kokk – Hnytt

Siste:

BRØDBAKING: Hver kveld baker Ina Therese Lindvik brød fra bunnen av.
BRØDBAKING: Hver kveld baker Ina Therese Lindvik brød fra bunnen av.

Drømmer om å bli TV-kokk

For Ina Therese Lindvik er Frankrike favorittlandet, og etter tre år på kokkeskole i Metz nord-øst for Paris begynte drømmen om å bli TV-kokk å slå rot.

SKUDENES: Du så henne kanskje på TV Haugalands program «Jul med Ina» i desember. Med franskinspirerte retter krydret hun julesendingene i det som var hennes debut som TV-kokk.

– Det var litt skummelt. Jeg var veldig nervøs når vi først begynte, sier Lindvik, som aldri hadde stått foran et TV-kamera før.

– Jeg synes det var veldig kjekt å være med på da. Jeg har alltid sett på matprogrammer og slikt, og har til og med tegnet egen restaurant, avslører hun.

Fra skjermen presenterte hun gjennom fire episoder desserter, andebryst, diverse småretter og pinnekjøtt med fransk vri til seere over hele Haugalandet.

Og det er det franske kjøkkenet og kulturen som inspirerer Lindvik.

– De tar seg tid. Mye mer tid enn oss, og de koser seg med mat og lager mat sammen. De setter fokus på mat på en god måte og alle har tid til det, forteller Lindvik.

– De går kanskje ikke på så mange aktiviteter som i Norge, kanskje. De skal ikke skynde seg til noe. Det savner jeg litt her, fortsetter hun.

Store planer

Med TV-debuten unnagjort håper hun at det ikke er lenge til neste gang hun står foran TV-kameraene, og hun er allerede i dialog med produksjonsselskapet Vestbris om fremtiden.

– Det hadde vært kjekt å få noe til, sier hun.

Den ultimate drømmen er likevel ikke på Karmøy eller i Norge.

­­– Drømmen er å reise til Frankrike og ha TV-program der. Vi kan bo i Norge og reise ned ofte, kommer det fra Lindvik, som også kunne tenkt seg å ha et program med unger der hun lærer dem å lage mat.

Lindvik drømmer seg videre vekk og nevner både pop-up restaurant og fransk restaurant.

­– Men det blir ikke i Skudenes med det første. Jeg tror heller ikke at Haugesund er klar for det, sier Lindvik.

FRANSK: På kjøkkenet hjemme blir alle inkludert i matlagingen.

Lite komplisert

Selv om Lindvik elsker det franske kjøkkenet, liker hun også å kombinere det med norske råvarer.

– De er gode å blande, spesielt med tanke på fisk. Du kan gå ut i naturen og fange ting og bruke norske råvarer selv med fransk inspirasjon, forteller hun.

– Kan du beskrive det franske kjøkkenet?

– Det er enkelt og lite komplisert. De bruker få ting, men de får det til å smake godt, forklarer Lindvik, og mimrer tilbake til da hun spiste baguette med smør til frokost i studietiden i Metz.

Hjemme hos Lindvik i Skudenes er det også fokus på matlaging sammen med andre, selv om det ikke alltid blir fransk.

– Jeg bruker mye tid med ungene på kjøkkenet slik at vi får tid til å lage mat. Jeg vil ikke skyve dem vekk. De får prøve, feile og grise litt. Jeg lærer dem også at det er enkelt å lage ting fra bunn og at man ikke trenger å kjøpe alt ferdig, forteller hun.

Selverklært frankofil

Som 17-åring reiste den nå 32 år gamle Lindvik til Metz på kokkeskole. Der ble hun møtt med en tøff hverdag med mye disiplin.

– Det var veldig strengt og lange skoledager fra klokken åtte om morgenen til halv åtte om kvelden. Vi lagde masse mat og hadde egne restauranter på skolen. Det kom inn gjester nesten fra begynnelsen av. Det var skummelt, sier hun.

– Det hjalp at det var veldig strengt. Det var bare franske retter hele veien, fortsetter hun, og legger til:

– Jeg kunne gjort akkurat det samme en gang til.

Lindvik snakker også fransk, noe hun prøver å holde ved like, og i fjor tok hun 60 studiepoeng i fransk.

– Det var i tilfelle hvis jeg vil undervise i det. Jeg har prøvd meg litt på Håvåsen som franskvikar. Det var veldig kjekt, sier Lindvik, som også reiser til Frankrike hvert andre år, og i år går turen til Cognac.