Fremdeles ikke fyr i teknologipiloten – Hnytt

Siste:

Foto: Norsk Hydro
Foto: Norsk Hydro

Fremdeles ikke fyr i teknologipiloten

Den nye teknologipiloten på Hydro Karmøy er fremdeles kald. Nå skal oppstarten imidlertid være er like rundt hjørnet.

INDUSTRI: Prestisjeprosjektet skulle i utgangspunktet allerede ha vært i gang med å produsere det som blir verdens mest miljøvennlige aluminium. Under Agendakonferansen i november fortalte konsernsjef Svein Richard Brandtzæg at oppstarten trolig ville være i desember. Når en uke av januar har gått er det fremdeles null produksjon fra linja.

– Oppstarten er rett rundt hjørnet. Vi gjør nå de siste forberedelsene. Dette er et pilotanlegg som vi har jobbet med i flere år og som skal startes opp for første gang, med ny teknologi og nye systemer, og det tar den tiden det tar. Derfor sier jeg at oppstarten er rett rundt hjørnet, sier informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland til Haugesunds Avis.

Sammenlignet med verdensgjennomsnittet, vil teknologien Hydro nå har utviklet redusere energiforbruket i aluminiumsproduksjonen med 15 prosent. Årlig vil pilotfabrikken produsere 75 000 tonn aluminium per år, i tillegg til eksisterende kapasitet på cirka 200 000 tonn per år. Pilotanlegget på Karmøy vil koste rundt 4,3 milliarder kroner når det står ferdig. Karmøyanlegget består av 48 elektrolyseceller som Hydro selv har utviklet. I tillegg bygges det 12 såkalte forskningsceller hvor man skal prøve å redusere energibruken ytterligere.

– Karmøy vil være helt i spissen av teknologiutviklingen i verden og som vi ønsker å teste ut på flere av våre fabrikker. Dette er teknologi som vi holder hemmelig og som vi ikke har patentert engang, nettopp fordi vi vet at andre vil kopiere oss hvis vi gjør det, sa Brandtzæg til hnytt.no i november.

Se informasjonsfilmen som Hydro har laget om den nye teknologipiloten.