Har store forventninger til julehandelen – Hnytt

Siste:

SNART JUL: Senterleder ved Åkrehamn Amfi, Magnar Vetvik, er allerede i julestemning.
SNART JUL: Senterleder ved Åkrehamn Amfi, Magnar Vetvik, er allerede i julestemning.

Har store forventninger til julehandelen

Butikkene rundt om på Karmøy har noen travle uker foran seg. For mange er julehandelen den viktigste tiden.

KARMØY: Julaften nærmer seg med stormskritt, og senterleder Magnar Vetvik på Amfi i Åkrehamn føler at julehandelen begynte ekstra tidlig i år.

– Om det er Black Friday som drar det mer i gang det vet jeg ikke, men vi hadde en økning den dagen på tre prosent, sier Malvin, som tror shoppedagen er kommet for å bli, forteller Vetvik.

– Det blir flere slike ting, og vi synes det er gøy å gi kundene noe billig., og stelle til litt aktiviteter og slikt. Butikkene trives med det og er gira, men det er «helsikkes» travelt, innrømmer Vetvik.

For flere butikker er julehandelen den viktigste tiden i året, mener Vetvik.

– Noen butikker lever av julehandelen to-tre månedene etterpå. Januar, februar og mars er nesten dødtid, så det er utrolig viktig at de får solgt til jul, sier Vetvik, som håper på en hvit jul i år:

– Jeg håper det blir full trøkk og litt snø. Jeg føler det må være litt vinter for å få den ekstra handelen på tekstil.

En liten økning

Amfi Åkra bygget nylig ut senteret, som stod ferdig rundt november i fjor, og har fått plass til flere butikker.

Senteret har satt rekord hvert år siden 2007, og har i år også sett en økning på salget på ett prosent.

– Vi skal være fornøyde med det med tanke på salget som er i dag. På landsbasis er det flere kjøpesentre som går tilbake, så slik sett er vi fornøyde, sier Vetvik, som ønsker å gi ros til de som handler lokalt.

– Vi prøver å få folk til å «handla hima», men jeg føler at folk på Åkra er flinke til å støtte opp om nærområdet.

Bygger seg rolig opp

På Oasen Storsenter begynner de å legge merke til julehandelen fra midten av november, og senterleder Dag Einar Solberg tror på nok en god julehandel.

– De siste 10 dagene smeller det. 15. desember og frem til jul. 21.og 22. desember er de travleste dagene, sier Solberg, som sier ligger «pittelitt» bak fjoråret.

– Det har stort sett vært en vekst fra år til år, både omsetningen totalt og julehandelen. De har fulgt hverandre ganske stabilt. I år er vi fornøyde hvis vi klarer å matche fjoråret med tanke på byggeprosjektet som foregår nå, forklarer Solberg.

Oasen holder som kjent på å bygge ut, og har færre parkeringsplasser og en inngang stengt. Solberg tror det har noe av årsaken.

– Vi er litt preget av det, men erfaringen så langt er at det har begrenset lite, og vi forventer en god handel i år også.

BYGGEPROSJEKT: Oasen Storsenter har vært påvirket av utbygging.

Har store forventinger

I Kopervik var julehandelen truet av byggearbeid, men etter initiativ fra ordfører og leder for Byen Vår Kopervik, Inger Karin Damm, ble byggearbeidet i sentrum avsluttet og dekket til for å stimulere til økt handel i byen.

Etter julegateåpningen har handelen startet for alvor, og Damm er optimistisk for desember måned.

– Forrige uke var veldig bra. Det har vært jevn stigning over alt, og vi forventer at det stiger opp til en topp den siste uka før jul, forteller Damm, som håper at folk benytter seg av tilbudet i Kopervik.

– Næringsdrivende har lagt til rette for at folk skal handle hjemme denne gangen også, og vi har utvidet åpningstider, søndagsåpent og forskjellige arrangementer og aktiviteter for å gjøre det attraktivt for å få folk til byen, fortsetter Damm.

Konsekvensen av netthandel

Selv om Kopervik hadde en økning på fem-seks prosent i fjor og forventer en økning i år igjen, legger ikke Damm skjul på at netthandelen kan oppleves som en trussel for lokalhandelen.

– Det er en kjempestor trussel. Det er mange som handler på nett fordi det er lettvint. De som handler på nett forstår kanskje ikke konsekvensene. Det er faktisk snakk om arbeidsplasser og inntekter til kommunen som blir berørt av det. Samtidig er det slik at det er kommet for å bli, erkjenner Damm.

– Vi må spisse kompetanse og servicenivå for næringsdrivende slik at folk likevel velger å handle hjemme i stedet for på nett. Vi må gjøre kundene bevisste på vareutvalget vi har, avslutter Damm.

JULEGATEÅPNING: Kopervik har merket julehandelen etter julegateåpningen.