«Fred og fryd på jord» – Hnytt

Siste:

«Fred og fryd på jord»

– Etter i to år å ha skjelt ut Arbeiderpartiet som et parti som går planmessig bakvendt inn i framtida og som ikke vil at noe eller noen i Karmøy skal lykkes, står Høyre nå skulder ved skulder med sin nye budsjettkamerat AP.

HARALDSPLASS:  Jeg tipper at ordfører Jarle Nilsen synger Deilig er jorden med ekstra innlevelse i denne førjulstida. Jarle Nilsen er som kjent en permittert men likevel sangglad Slogmåke, men det er ikke derfor jeg tror at han synger med spesiell innlevelse akkurat nå. Det gjør han fordi freden og fryden igjen synes å være tilbake i karmøypolitikken.

Mandag vedtas budsjettet for neste år. Det kommer til å skje med om ikke stående, så i hvert fall tilnærma tverrpolitisk applaus slik som vanlig var i Kjell Arvid Svendsens 16 år lange regjeringstid.

Smilet er tilbake hos politikerne. Til og med Høyres gruppeleder Tor Kristian Gaard smiler bredt etter å ha tilbudt ordføreren budsjettsamarbeid. Det er naturlig å spørre om hva som har skjedd med Høyre. Etter i to år å ha skjelt ut Arbeiderpartiet som et parti som går planmessig bakvendt inn i framtida og som ikke vil at noe eller noen i Karmøy skal lykkes, står Høyre nå skulder ved skulder med sin nye budsjettkamerat AP.

Nå skryter partiene av hverandre. Og i et portrettintervju i HA sier tidligere gruppeleder men nå suspendert FrP-politiker Susan Borg at hun tror både på Gud og ordfører Jarle Nilsen.

Det gir gode nok grunner til å synge både om fred og fryd på karmøysk jord. Men det finnes likevel flere grunner til at ordføreren kan synge av full hals. Pengene strømmer nemlig inn i kommunekassa samtidig som pengestrømmen ut er både redusert og kontrollert. I 2016 bokførte Karmøy et overskudd på 140 millioner kroner. Det var historisk. I år ser det ut til at overskuddet blir nesten like historisk; på 100 millioner om prognosene slår til. Dette er ikke manna som kommer som bønnesvar fra himmelen. Rett nok kommer det en god slump fra regjeringen, men mye handler om god planlegging og hardt arbeid utført av den store kommunale kroppen som heter Karmøy.

Mest fascinerende er den jobben økonomisjef Morten Sørensen gjør. Kommunestyret har gitt ham fullmakt til å bruke 500 millioner kroner og plassere disse i finansmarkedet for størst mulig avkastning. Pr. dato er avkastningen hele 25 millioner og plusser vi på knappe 10 millioner fra de 450 millionene som til enhver tid står i banken, så forstår vi at Karmøy kommune ikke bare har en svært solid likviditet men også usedvanlig god avkastning av disse midlere. Det er svært få kommuner i kongeriket som kan konkurrere med Karmøy på dette området. Jeg har tidligere kalt Morten Sørensen for seddelpressa i rådhusets tredje etasje.

Så syng ordfører, syng! Du kan også synge i fryd over medieoppslag om befolkningsøkning i kommunen din. Etter noen kvartal med negative tall, vokser Karmøy mer enn nabokommunene. Befolkningsøkningen er egentlig ikke så mye å rope hurra for, men når en først fryder seg over andre godsaker kan tallene fra SSB være gode å ta med.

Slik kan vi henrulle inn i det nye året hvor den makroøkonmiske situasjonen skal veksles inn i gode tjenester og tilbud til oss innbyggere. I tillegg, selvfølgelig,  til gode arbeidsvilkår for de kommunalt ansatte som bringer tjenestene til oss.

Måtte freden og fryden og de nye smilene i karmøypolitikken overleve mandagens budsjettmøte.