– Norheim har hatt en stor utvikling – Hnytt

Siste:

Tor Inge Vormedal er nå aktuell med boka «Før og nå - Historiske overblikk over Haugesund».
Tor Inge Vormedal er nå aktuell med boka «Før og nå - Historiske overblikk over Haugesund».

– Norheim har hatt en stor utvikling

Forfatter Tor Inge Vormedal har gjenskapt bildene fra luftfotosamlingen til Widerøe. I den nye boka si «Før og nå - Historiske overblikk over Haugesund» viser han utviklingen av Haugesund samt deler av Fastlands-Karmøy de siste femti årene. Selv regner han med at dette blir årets lokale bestselger.
HAUGESUND/NORHEIM: I boka vises luftfoto tatt over Haugesund og Fastlands-Karmøy på 1960-tallet og i 2017. Vormedal har lenge sett på luftfotosamlingen til Widerøe, men siden ingen hadde satt sammen bilder og tekst for å forklare hva bildene viser, så han muligheten til å lage en bok. 
– Det har vært mye arbeid med å hente inn alle opplysningene. Det var mer arbeid enn jeg trodde. En tredjedel av sidene er tekst, så det var krevende å finne alle opplysninger om båter og bygninger som var på Widerøe sine bilder, forteller han. 
– Det var også en liten utfordring å ta nye bilder siden vi var så avhengige av været. Dessverre var vi litt uheldige med været i år, så jeg har vært oppe i seilfly flere ganger for å få tatt bilder. Det var ikke så enkelt å få til akkurat samme vinkel på bildene, legger han til.

Appellerer til mange

Vormedal viser blant annet frem gamle bilder fra Norheim. Noe av det man kan lese om er slakteriet til Rogaland Fellessalg på Norheim som etter hvert ble en stor arbeidsplass. Leserne kan også se bilder og lese om Haugalandets første supermarked Sesam og historien til Oasen Storsenter. Sammenligner man bildene fra 60-tallet og bildene fra 2017, så ser man tydelig at det har skjedd en stor utvikling i dette området i løpet av de siste 50 årene. 
– Det var ikke så mange boliger der før. Det har vært en stor utvikling både befolkningsmessig og hvordan vi har breiet oss ut og tatt for oss av jordbruksarealene. Området er totalendret. Det er litt trist å se at så mange flotte jordområder er blitt pløyd ned og erstattet med så mange betongbygg.
– Hvem er bokas målgruppe?
– Det er absolutt en bok for de som er 50 år og oppover. Men det kan også være kjekt for yngre folk å se hvordan ting var før i tiden. Jeg håper at dette blir årets lokale bestselger. I alle fall her i Haugesund og på Fastlands-Karmøy. Dette er en bok som bør appellere til mange.
Norheim 07.07.1967. Foto: Widerøe luftfoto


Banket på dører

Forfatteren har tilbrakt mye tid på biblioteket for å gjøre research, men han har også fått god hjelp fra den eldre generasjonen.
– Jeg har snakket med folk som bor i områdene som er fotografert på bildene til Widerøe. Jeg har hatt med bilder og gått i disse strøkene. Jeg har banket på mange dører for å finne de eldste som bor i områdene.
– Ellers har jeg jo 30 bøker bak meg, så jeg har mye liggende i databasen. I 2004 og 2005 ga jeg ut to bøker som heter «Kim-Ka-Kor» hvor vi går gjennom byen og distriktets historie de siste hundre årene. Da gikk jeg gjennom 100 årganger med lokale aviser. Søker jeg for eksempel på Sesam i databasen, så har jeg mye informasjon liggende der.
Norheim 02.09.2017. Foto: Tor Inge Vormedal

To bøker i året

Tor Inge Vormedal har tidligere jobbet som journalist i blant annet Haugesunds Avis, Kapital og TV Haugaland. Siden 2001 har han jobbet som forfatter og forlegger. Samme år bokdebuterte han med boka «B. Stolt-Nielsen – Den glemte pioneren». Siden den gang har forlaget hans, Vormedal Forlag, gitt ut over 70 bøker. 
– Vi gir også ut bøker for andre på forlaget vårt. Det kan være bøker om alt fra norsk strikkehistorie, mat og barnebøker. Det går i alt fra Kolbein Falkeid til barnebøker, så det er stor variasjon blant bøkene vi gir ut. I tillegg lager vi kalendere for å overleve i denne bransjen. Dette er tross alt levebrødet til meg og kona. 
Samtidig som han har jobbet med boka «Før og nå – Historiske overblikk over Haugesund», så har han også gitt ut boka «Kem-Ka-Kor – Stavanger-regionen 1960-tallet».
– Så dette er min andre bok i år. De siste årene har jeg skrevet to bøker i året. Det er veldig travelt, men man må stå på for å kunne leve av dette. 
– Hvordan er det å leve som forfatter i dag?
– De første bøkene vi kom ut med, som «Knut Knutsen O.A.S. – Høvdingen av Haugesund», solgte vi over 4000 eksemplarer av på et år. Den første av «Kim-Ka-Kor»-bøkene solgte over 5000 eksemplarer. I dag selger vi ikke halvparten en gang, men denne nedgangen opplever jo avisene også. Folk søker mer informasjon på nettet i dag, men det som står på nettet, er ikke alltid like korrekt. Internett er bra, men som forfatter foretrekker jeg bøker i papirutgave, sier Vormedal avslutningsvis.