Starter bryggeri og kafé i ett – Hnytt

Siste:

Fredag åpnet Liv Kristin Stangeland og Arvid Nornes kafeen stille og rolig. Åpningen av bryggerihuset vil bli markert skikkelig når den tid kommer.
Fredag åpnet Liv Kristin Stangeland og Arvid Nornes kafeen stille og rolig. Åpningen av bryggerihuset vil bli markert skikkelig når den tid kommer.

Starter bryggeri og kafé i ett

Liv Kristin Stangeland og Arvid Nornes hadde aldri sett for seg at de skulle drive kafé. Fredag åpnet de dørene til den nye kafeen sin på torget i Skudeneshavn, og dersom alt går etter planen åpner de også Kormt Brygghus før jul.

SKUDENESHAVN: Fredag formiddag var det tid for åpning av Kormt Brygghus sin nye kafé i Skudeneshavn. Kafeen skal i første omgang tilby ulike bakevarer og påsmurt mat, og etter hvert utvider de muligens med varmretter som for eksempel supper.

– Det kommer ikke til å være den samme menyen hver dag. Vi er nødt til å føle oss litt frem og se hva folk vil ha, forteller Liv Kristin Stangeland.

I alle år har hun og ektemannen Arvid Nornes hatt mange ideer. Drømmen var hele tiden å starte noe nede i havn. Først snakket de om å kjøpe et hus som de kunne leie ut, for så å flytte inn i det selv på sikt. Stangeland er også glad i å ta bilder og var lenge inne på tanken om å leie et galleri for å stille ut bildene sine. Det å starte noe rettet mot turisme i Skudeneshavn har også vært en tanke som har streifet dem mange ganger.

– Så dukket det opp tanker om ølbrygging og pub. Da dette huset kom til salgs, måtte vi bare slå til. Så det var litt tilfeldig at vi havnet opp i dette her. Det å drive butikk og stå bak en disk og selge kaffe er helt nytt for oss. Vi vet ikke helt hva vi går til, sier Stangeland.

To bein å stå på 

Konseptet deres med pub og brygghus er ifølge dem selv såpass smalt at de syntes det var lurt å ha to bein å stå på. Kombinasjonen med kafé og pub ble derfor en realitet.

– Vi visste at det var et savn etter en kafé, men at folk skulle være så positive til dette var vi ikke forberedt på. Vi har blitt utrolig godt mottatt av folk i Skudeneshavn. Vi hadde jo egentlig ikke tenkt å ha kafé i det hele tatt, men tanken har bare vokst. Så det er egentlig folket som har bestemt at vi skal ha kafé, ler hun.

Målet deres er å være med på å skape mer liv i byen. De ønsker også at turistene som kommer til Skudeneshavn, skal ha muligheten til å sette seg ned og ta en kaffe eller en matbit.

– Det er ikke så mange steder du kan ta en matbit en tirsdag formiddag. Det synes vi er «for gale». Vi ser for oss å holde åpent tre dager i uken på vinterstid. Når våren kommer tar det seg opp med folk og turister i havn, så da utvider vi nok åpningstidene. Viser det seg allerede nå at det er grunnlag for å ha oppe mer, så er det ingenting i veien for det. Vi må rett og slett bare prøve oss litt frem. Det er vanskelig å estimere hvor mange gjester som kommer, forteller Arvid Nornes.

Det er Stangeland som kommer til å være kafé-sjef. Ektemannen tar seg av puben. Kormt, som brygghuset heter, har fått navnet etter det gamle norrøne navnet på Karmøy som betyr karm eller vern.

– Vi hadde sett for oss litt røffere interiør med tanke på vikinger, men så passet ikke det helt inn i kafékonseptet, så da droppet vi pinnestoler og bjørkestammer, ler han.

 

– Vi så stort potensiale i bakhagen, så etter hvert skal vi satse på uteservering der. Man sitter ganske godt i ly for vinden der.

Skal brygge selv

Mandag fikk de godkjenning fra kommunen på søknaden sin om utvidet kommunal skjenkeløyve. I bryggerihuset skal de spesialisere seg på kvalitetsøl. De skal også produsere øl selv.

– Jeg tror vi er den eneste puben i Karmøy som brygger øl selv. Vi skal kun ha dette ølet for salg i egen pub, og ikke i butikker, sier Nornes.

De skal også ta inn øl fra lokale bryggerier.

– Vi har ikke kapasitet til å produsere så mye selv, så derfor tar vi inn øl fra Skudenes Bryggeri samt andre lokale leverandører. Det blir ikke servert industriøl som Hansa, Tuborg og Ringnes her. Motivasjonen for å gjøre dette er at vi savner godt øl. Både jeg og kona er veldig interesserte i øl, og jeg har brygget og smakt meg gjennom 500 varianter. Vi føler ofte at de som står bak disken i en pub, ikke har nok kompetanse. Jeg kan vel kalle meg selv for en ølnerd, forteller han og fortsetter:

– Vi ønsker å formidle norsk ølhistorie, for det er en del av vår kulturarv. I utlandet har ølbrygging vært stort lenge, og det har etter hvert blitt større i Norge også. Nå er det på tide at det kommer til bygda. Skudenes Bryggeri har banet vei, og de lager knallgodt øl. Folk er begeistret for øl, og derfor hiver vi oss på.

På sikt skal de også satse på arrangementer både i kafeen og i puben.

– Vi tenker alt fra strikkekafé, quiz, ølsmaking og foredrag for å nevne noe.

 

Eierne er svært fornøyd med plasseringen av kafeen. – Vi ligger midt i smørøyet.