Svein Helge etterlyser gamle bedehusgjenstander – Hnytt

Siste:

Svein Helge Bergfjord i museet i Fosen bedehus. Nå etterlyser han gjenstander fra bedehusmiljøet.

Svein Helge etterlyser gamle bedehusgjenstander

Svein Helge Bergfjord mener den gamle bedehuskulturen er i ferd med å forsvinne og synes det er synd at det går tapt gjenstander fra bedehuskulturen under opprydninger. Nå håper han at folk kan bidra med gamle gjenstander fra misjonsvirksomheten på Haugalandet slik at de kan bli stilt ut i museumet på Fosen bedehus. 

FOSEN: – Alt er av interesse, for eksempel foreningsprotokoller, gamle blader, gjenstander og sangbøker. Den gamle bedehuskulturen er på vei til å forsvinne, og derfor må vi ta vare på det. For oss som forsker på dette her, så har både den gamle protokollen etter din mor eller bare en liten nål en spesiell betydning. Det er med på å danne helheten i det historiske bildet av bedehusbevegelsen, forteller Bergfjord, som er formann i Vest-Karmøy Yngre Lokalhistoriske Forening.

Bergfjord forteller at det på en tid fantes over 3000 bedehus i Norge. Rundt på Haugalandet har han regnet seg frem til at det var et sted mellom 1400-3000 foreninger.

– Det hadde vært en drøm å få tak i alle protokollene til disse foreningene, men det er nok umulig, for mye av det har nok gått i søppelet. Jeg fikk vite for noen uker siden at det var gått et helt foreningsarkiv på bosset, noe jeg synes er veldig synd. Derfor ønsker vi heller at det kommer hit eller blir levert inn til arkiver. Dersom folk har gamle gjenstander liggende, kan de ta kontakt med Karmøynytt som vil formidle informasjonen videre, sier han.

Kom med gammelt skilt

I det gamle bedehuset på Fosen har det blitt nytt liv etter at foreningen tok over det 112 år gamle bygget for å lage museum. Foreningen har jobbet for å gjøre inventaret mest mulig autentisk og har blant annet fått tak i de originale lampene fra bedehuset i Gismarvik og stemmeurnen til Det Norske Misjonsselskap (NMS) fra 1930.

– I museet har vi utrolig mange gjenstander fra ulike misjonsstasjoner og misjonsorganisasjoner. Det er flere misjonærer fra Stavanger som har bidratt med gjenstander. Vi ble intervjuet av Vårt Land om dette, og da tok en østlending kontakt med oss. Han kjørte hele veien fra Porsgrunn til Fosen med et gammelt skilt han hadde hatt liggende i 20 år. Det er et gammelt lysskilt fra 1950-1960-tallet som det står «Bedehuset» på. Dette har vi restaurert og satt opp igjen ute.

Dette flagget er Det Norske Misjonsselskap sitt eldste eksisterende flagg. Det er stilt ut i museet.

De som har bidratt mest med gjenstander i museumsutstillingen, er NMS. Bergfjord fikk nylig en telefon om at han kunne komme og hente en hel vandreutstilling som har vært i Misjonsselskapets eie. NMS har også donert skilter, kaffeservise, gamle stempler og en stemmeurne. I utstillingen har de stilt ut gjenstander fra de ulike bedehusene. 

– På den ene siden har du bedehus fra Karmøy mens på den andre siden er det mer diverse bedehus. Det eneste vi har dokumentert sør for fjorden er gjenstander fra Sørbø bedehus på Rennesøy. Det mest spesielle derfra må være en kopi av Jesu tornekrone, som er laget av en misjonær i Tanzania i 1930-årene. Noe som også er litt stas å ha, er det eldste eksisterende flagget til NMS. Det ble funnet inne på et kott i Haugesund.

Kunne utvidet

Flagget er en av de eldste gjenstandene i museet. I neste rekke kommer den gamle lysbildefremviseren som ble brukt i Norsk Søndagsskoleforbund i Stavanger sin krets mellom 1910 og 1920.

– Den fungerer fremdeles, så den kan vi faktisk vise lysbilder på. Vi prøvde den ut en gang da vi hadde varme på i bygget. Da vi satte den i gang, så gikk hovedsikringene, så den trekker mye strøm. Derfor bruker vi ikke den så mye.

– Det er utrolig mange gjenstander dere har her?

– Ja, vi har nok gjenstander til å lage to museer. Bak forhengene her ligger det flere gjenstander, så vi har mer enn det som er stilt ut. Da NMS skulle tømme kjelleren sin, så var vi «på pletten» med en gang og hentet ut en del som Misjonsmuseet ikke ville ha.

– Er det noe her inne som du er blitt litt ekstra glad i?

– Det blir vanskelig å definere hva du er mest eller minst glad i, for alle gjenstandene har sin historiske betydning og en tilknytning til så utrolig mange mennesker vi har møtt. Men det mest spesielle synes jeg er at vi har stemmeurnen til NMS.

Mange har bidratt med gjenstandene som er stilt ut på museet. Det Norske Misjonsselskap er de som har bidratt med flest gjenstander.

Restaurert hele bedehuset 

Ungdommene i Vest-Karmøy Yngre Lokalhistoriske Forening begynte å samle inn gjenstander fra de ulike bedehusmiljøene for to år siden. For ett år siden fikk de forespørsel fra styret i Fosen bygdelag om de hadde lyst til å overta bedehuset for museumsformål.

– Etter litt diskusjoner valgte vi å takke ja til dette. Vi har skiftet vinduer og kledning og restaurert bedehuset tilbake til slik det var i 1904. I sommer arrangerte vi basar, og det var entydig positive tilbakemeldinger fra både fastboende og andre. 

– Det var til og med folk som tok turen helt fra Egersund, så det var en suksess uten like. Mange er glade for at vi tar tak i dette, for det er en viktig del av kulturarven vår.

Bergfjord håper at flere har gjenstander som de har lyst å gi bort. Han synes det er trist at så mye går på bosset.