Takket de frivillige under bruktbutikkens jubileum – Hnytt

Siste:

 Jarle Nilsen holdt tale og overrakte blomster til butikksjef Gunnfrid Svela.
Jarle Nilsen holdt tale og overrakte blomster til butikksjef Gunnfrid Svela.

Takket de frivillige under bruktbutikkens jubileum

Kaffe, kaker og halv pris på hele butikken hørte med da NLM Gjenbruk Karmøy markerte sitt tiårsjubileum.

AVALDSNES: «Gjenbruken» som mange kaller butikken, ble åpnet november 2007 ved Tjøsvollbroen mellom Åkrehamn og Sævelandsvik. Etter hvert vokste butikken seg ut av lokalene, og den flyttet i oktober 2014 til Øygardstunet Senter på Avaldsnes.

– Vi trodde vi hadde rikelig med plass, men vi fant fort ut at lokalene var for små. Nå har vi 900 kvadratmeter, forteller butikksjef Gunnfrid Svela.

– Hadde dere trodd det skulle bli en så stor suksess?

– Nei, vi hadde ikke så stor tro på det, men det har gått over all forventning. Det kommer folk både fra Karmøy, Haugesund og Sveio. Omsetningen har nesten tredoblet seg siden vi flyttet til Avaldsnes.

Omsetning på 2,4 millioner

Gjenbruksbutikken på Avaldsnes omsatte i fjor for 2,4 millioner kroner. På landsbasis blir det omsatt for 25 millioner kroner i året. Overskuddet går uavkortet til Norsk Luthers Misjonssambands bistands- og diakoniarbeid over hele verden.

Den første gjenbruksbutikken i regi av NLM Gjenbruk ble åpnet i november 2005. I dag finnes det 34 butikker over hele landet som driftes av 1600 frivillige. På Karmøy bidrar mellom 70 og 75 personer i butikken på Avaldsnes.

– Det er pensjonister som er her, så det er en veldig meningsfull måte å bruke pensjonisttiden sin på. Jeg har ikke pensjonert meg ennå, men jeg gleder meg veldig, for det er veldig fint å være her, sier styreleder Gunnhild Koch.

Tiårsjubileet blir markert gjennom hele uken med halv pris på alle varer. Det blir også servert kaffe, vafler og kaker. Ordfører Jarle Nilsen tok seg også tid til å være med på markeringen mandag formiddag. I sin tale takket han de frivillige for deres innsats.

– Jeg vet at det er mellom 70 og 75 personer som står på en frivillighets-liste her. Jeg vil takke dere som bruker tiden deres her. Jeg har stor tro på at de som deltar i frivillig arbeid, føler at de tilhører et miljø og at de får brukt kompetansen og interessen sin til noe nyttig. Når man har gjort frivillig arbeid, så er det godt å gå hjem, for da er vi blitt beriket med flotte opplevelser og fine venneopplevelser, sa Jarle Nilsen til de fremmøtte.

 

Gunnhild Koch (t.v.), Jarle Nilsen og Gunnfrid Svela.
Da butikken åpnet klokken 11, var det allerede mange som hadde møtt opp for å gjøre noen gode kupp.

 

Bruk og kast

I talen sin trakk han også frem misjonsarbeidet som står sterkt i Karmøy kommune.

– Det som er så fint med dette arbeidet, er at pengene går uavkortet til misjonsarbeid. Det er flott av vi med vår overflod, krefter og interesser kan gjøre dette arbeidet og sende penger til tre andre verdensdeler. Det er imponerende at det omsettes for 2,4 millioner kroner i denne butikken.

Da Nilsen kom inn i butikken, ble han overrasket over størrelsen på butikken og ikke minst utvalget av varer.

– Jeg forstår at dette er en kjempepopulær og flott butikk. Når du besøker gjenbruken på Veldetun, så er det hele mennesket som blir ønsket velkommen. Her er du velkommen enten om du har varer til overs eller om vil kjøpe noe til deg selv eller andre. Her er du også velkommen dersom du bare vil drikke en kopp kaffe og treffe hyggelige folk.

Han snakket også om viktigheten av å ta hensyn til miljøet.

– Dette med gjenbruk er også litt trendy. Vi skal lære den yngre generasjonen at dette med bruk og kast er en ting som er over. Vi skal i større grad ta hensyn til naturen, miljøet og klimaet vårt, og da er det viktig at vi lærer oss opp til å bruke ting flere ganger.

 

Hele uken blir jubileet markert med kake, kaffe og vafler.