Bind deg en krans – Hnytt

Siste:

HAGEGLEDE: Irene Jacobsen og Kari Nygaard har skrevet kranseboka sammen.
HAGEGLEDE: Irene Jacobsen og Kari Nygaard har skrevet kranseboka sammen.

Bind deg en krans

Vi har flettet kranser siden oldtiden, men mange av oss kunne gjerne trengt veiledning for å få dem representative. Det gjør Irene Jacobsen og Kari Nygaard noe med, i akkurat passe tid før vennegjengene samles for å lage kranser til jul.

HAGE: I boka « Kranser og buketter fra Barbeinthagen» slår forfatterne et slag for det naturlige, det du kan gå ut og finne selv: granbar, kongler og dekorative kvister. Råvarene finnes stort sett i hagen, i skogen eller i grøftekanten.

En dørkrans til ytterdøra, dekorasjon over et festfint bord eller basen i en adventslysestake er blitt et stadig mer populært innslag i interiørverdenen. Men visste du at det er blitt flettet kranser siden oldtiden i Egypt? Eller at de gamle grekerne så på kransen som tegn på seier og ære? Historier knyttet til formen på kransene, sirkelen, et eldgammelt symbol på uendeligheten. Våre nordiske forfedre tilla sirkelen magiske egenskaper. Det forklarer årsaken til at kranser får plass ved livets store begivenheter og overganger.

Irene Jacobsen og Kari Nygaard, som utgjør duoen Barbeinthagen, er pasjonerte hageeiere bosatt i Haugesund. De tilbringer selv timer med å sysle i hagen, sanke vekster og sette sammen dekorasjoner og kranser. Irene overtok bestemorens nydelige gamle hage, mens Kari skapte sin egen hage da hun bygget nytt hus.