– Fint å se at det nytter å hjelpe – Hnytt

Siste:

Barna i barnehagen vasker hender. 
Barna i barnehagen vasker hender. 

– Fint å se at det nytter å hjelpe

Det ble mange sterke inntrykk for Marte Vedøy Branescu da hun reiste ned til Zimbabwe sammen med flere ansatte fra barnehagekjeden Espira. Her skulle de besøke barnehagen som Espira drifter sammen med SOS Barnebyer.

ZIMBABWE/VEAVÅGEN: Vedøy Branescu jobber som pedagogisk medarbeider i Espira Sletten barnehage på Vea. Hun og seks andre fra barnehagekjeden reiste i slutten av september til Bindura i Zimbabwe.

– Vi besøkte barnehagen som Espira har bygget opp sammen med SOS Barnebyer. Det beste med turen var å se at ungene har det så godt. Det var bra å se at pengene kommer barna til gode og at det nytter å hjelpe, forteller Vedøy Branescu.

Espira har samarbeidet med SOS Barnebyer siden 2012 og har vært hovedsamarbeidspartner siden mai 2017. Barnehagen som Espira drifter, ligger i Bindura, cirka åtte mil nord for hovedstaden Harare. Bindura-området er et av Zimbabwes mest fattige områder og mange er rammet av HIV og aids, og det er mye arbeidsløshet og fattigdom.

Mange av barna er foreldreløse eller har mistet en av foreldrene sine. Flere bor hos besteforeldre og andre slektninger eller bor alene med eldre søsken.

– I barnehagen går det cirka 140 barn. Det er en flott barnehage hvis vi tenker afrikansk standard. Barnehagen består av tre bygninger. De har kjøkken, kontor og fire klasserom. De har også et skikkelig sanitæranlegg. De har en stor og god lekeplass med masse lekeapparater. De har også en flott kjøkkenhage hvor de dyrker ulike grønnsaker. Ute har de også en grillhytte. Strømmen og vannet blir ofte borte, så da må de lage mat ute på bål.

 

Slik ser den nye barnehagen ut.

Går 12 kilometer hver dag 

Barnehagen slik den så ut før den nye barnehagen ble bygget. – En forfallen garasje hvor de presset inn over 100 unger, forteller Marte Vedøy Branescu.

Barnehagen sto ferdig mars 2016. Ungene som går i barnehagen, er mellom fire og seks år gamle. Noen av barna må gå opptil seks kilometer for å komme seg til barnehagen.

– Da i dårlig fottøy på grus og sand i varmen. Vi har hatt samling i barnehagen her hjemme og vist bilder fra turen. De stiller mange spørsmål. De syntes det det var veldig rart at noen måtte gå så langt til barnehagen. For de syntes jo det var langt å gå til Coop Prix på Vea og tilbake igjen, så de var mange tanker som gikk gjennom hodet deres. De var også nysgjerrige på hva de spiser og om de bruker tøfler inne.

– Vi har også snakket en del om husene deres og sett på hvilke forskjeller det er på våre hus og husene de har i Zimbabwe. Vi har i tillegg snakket en del om at det er de som er med på å gjøre hverdagen bedre for barna i barnehagen i Zimbabwe.

Når barna kommer i barnehagen, får de servert to næringsrike måltider. Disse måltidene er de eneste måltidene noen av barna spiser i løpet av en dag.

–  En av dem som var med oss fra Espira-kjeden, hadde vært der før. Han kunne se forskjell på barna fra de åpnet barnehagen og nå. Det var helt andre barn, og det har jo noe med at de får bedre mat og en helt annen oppfølging. Barna virket mer apatiske ut tidligere mens nå så de sunnere ut. Med god og næringsrik mat blir allmenntilstanden bedre og barna lærer og utvikler seg bedre. 

– Ble det mange sterke inntrykk i løpet av turen?

– Det var mange sterke inntrykk. Det var voldsomt sterkt å se den gamle barnehagen som de hadde før. Det var en forfallen garasje hvor det bare var et rom. Der hadde presset inn over 100 unger. De hadde heller ikke sanitæranlegg, så kontrastene er enormt store.

Denne gjengen fra barnehagekjeden Espira reiste ned til Zimbabwe. Marte Vedøy Branescu (nummer tre fra venstre).


Hjelpen kommer frem

Selv om det ble mange sterke inntrykk er hun glad for å se at hjelpen kommer frem.

– Det er fint å se at det nytter å hjelpe. Vi ser at pengene som er samlet inn av Espira, foreldrene og barna er kommet frem og at det får store virkninger for ganske mange. Ungene var glade og smilte, og de elsket å leke, synge og lære. De var akkurat som ungene her hjemme, bare de har fått en vanskeligere start på livet. I barnehagen fikk de det de trengte, og de hadde voksne som brydde seg om dem.

Det er 95 barnehager i Espira som er med og samler inn penger til prosjektet i Zimbabwe. I barnehagen på Sletten på Vea samler de inn penger gjennom FN-dagen, loppemarked og sommerfest.

– Alle pengene som kommer inn, går direkte til dette prosjektet. Andre barnehager arrangerer for eksempel konserter. I forbindelse med FN-dagen 24. oktober skal vi igjen ha innsamling til prosjektet i Zimbabwe. Denne gangen med kafé, kunstutstilling og en stand om Zimbabwe og mine opplevelser derfra, legger hun til.

 

Barna har en god lekeplass med masse lekeapparater.

 

Familieprogrammet 

Vedøy Branescu har tidligere drevet med misjonsarbeid og har vært en del i Øst-Europa. Hun har også levd tett oppi fattigdommen i Romania. 

– En gang jobbet jeg med ungdommer som bodde i kloakksystemet i Romania. Der opplevde jeg at barn som var vokst opp på gata ble sett ned på, og det var mange som ikke hadde tro på dem. I Zimbabwe opplevde jeg at de ønsket å gi alle sjanse og så at det var et potensiale i dem alle.

Nå er Espira med og drifter barnehagen. Pengene som kommer inn i fremtiden går til driften av barnehagen, men også til SOS sitt familieprogram.

– Dette er et program som gir mange sårbare familier mulighet til å skaffe egen inntekt. Med dette programmet rekker en ut til mange utsatte familier.

–  Gjennom hjelp til å få egen inntekt, hjelper en med skolegang, helsetjenester og rådgivning, noe som gjør at familier kan holde sammen og barna kan vokse opp med familien sin i et trygt og kjærlig hjem.

 

Marte Vedøy Branescu leker med barna. – Ungene var glade og smilte, og de elsket å leke, synge og lære.