May Britt forteller om brystkreften – Hnytt

Siste:

May Britt forteller om brystkreften

May Britt Vihovde fikk brystkreft for 11 år siden, og ble helt frisk etter strålebehandling. For henne ble det naturlig å ikke snakke mye om det, men nå deler hun historien sin for å øke forståelse og engasjement for saken.

HAUGESUND:  May Britt Vihovde er ambassadør for Rosa Sløyfe-løpet, og tenker å gi det hun har i løypa onsdag 18. oktober. Det vil si hun pleier helst å gå rundt Vangen, nå vurderer hun å legge inn noen strekk med jogging.

– Ellers må de vel vente på meg til klokka ti på kvelden, smiler hun.

Hun smiler også når hun forteller om hvordan hun ble frisk uten å måtte fjerne brystet eller bruke cellegift for 11 år siden. Men alvoret ligger like bak.

– Jeg vet at jeg er av dem som kan kalles heldig. Jeg ble så fort frisk. Men jeg har jo kjent det på kroppen, og kjent på engstelsen. Og hver gang jeg kjenner på noe i kroppen, får jeg nærmest en full gjennomlysning.

– En blir mer obs på at livet er sårbart. Når du får kreft, kommer det brått og brutalt.  Du får litt dødsangst.

Fokus på senskader

Rosa sløyfe-aksjonen har i år fokus på senskader etter brystkreft. Flere av de som blir friske kan få andre langvarige plager, som gjør at de ikke klarer å komme tilbake i ordinær jobb.

– Det er mange som sliter med det. Både fysisk, ved at du ikke klarer så mye som før, men også psykisk. Du får et sjokk, så begynner du å blir frisk fysisk og forventningen fra både deg selv og folk rundt øker. Folk kan lure på, – hva feiler det henne? Hun har jo fått livet i gave, men så orker en kanskje ikke stress og takler ikke å gå på jobb ennå. Det er en del av sykdomsbildet, sier Vihovde.