Kjemper om finaleplass i «Mitt kjøkken ruler» – Hnytt

Siste:

Helge og Svein i semifinalen. Foto: TVNorge 
Helge og Svein i semifinalen. Foto: TVNorge 

Kjemper om finaleplass i «Mitt kjøkken ruler»

Helge Hammersland og Svein Sjøen imponerte gjester og dommere i «Mitt kjøkken ruler» og gikk direkte til semifinalerundene i Oslo.
ÅKREHAMN: I «Mitt kjøkken ruler» utfordres norske hobbykokker til å levere etter restaurantstandard i sitt eget hjem. Hver uke konkurrerer fire par om å lage den beste treretters-middagen. To profesjonelle kokker (Lise Finckenhagen og Christopher Haatuft) bedømmer maten i tillegg til de andre som er med som deltakere. Helge Hammersland og Svein Sjøen, kjent fra Slogmåkane, har i denne sesongen briljert på kjøkkenet og servert velsmakende retter.

– Vi meldte oss på selv. Jeg har vært over gjennomsnittet glad i mat i mange år og har alltid hatt en drøm om å få en mesterkokk på besøk. Kona protesterte på å være med, så da spurte jeg Helge som ikke var vanskelig å be. Vi har laget en del mat sammen tidligere, forteller Svein Sjøen.

– Har du alltid vært flink til å lage mat?

– Jeg har alltid likt å lage mat. Jeg hadde en periode hvor jeg var alene med ungene noen år. Da måtte jeg lage mat hver dag. For meg ble dette et fristed, og her fikk jeg koble av. Det var ingen som forstyrret meg mens jeg laget mat. Interessen har bare blitt større med årene. Jeg har også to foreldre som er utrolig flinke til å lage mat, så jeg har det litt i bagasjen.

– Kom til å gå galt 

Helge og Svein kjemper om finaleplass i «Mitt kjøkken ruler». Foto: TVNorge
Da Helge og Svein inviterte til middag i «Stormkjøkkenet» sitt, besto menyen av kamskjell med søtpotetpuré, eple, granateple, gressløk og syrlig eplesjy til forrett. Til hovedrett serverte de ytrefilet av reinsdyr med persillerotpuré, smørkokt rosenkål, syltede bjørnebær, syltet rødløk, portvin- og skogsbærsaus og krydderkakesmuler. Desserten var aspargesiskrem med karamellisert bacon, peanøtter og grønne aspargestopper. Sistnevnte falt ikke i god jord verken hos dommere eller deltakere.

– Vi ble ikke akkurat overrasket over at den ikke ble så godt mottatt. Det skjedde ting på kjøkkenet som gjorde at smaker forsvant. Å lage is i en konkurranse er vanskelig da du helst vil ha den rett ut fra ismaskinen, men nå ble den stående i fryseboksen i over en time. Vi visste vel egentlig når vi bar ut retten, at dette kom til å gå galt. Men det er jo en konkurranse, og vi tenker at da må en ta noen sjanser. Vi var forberedt på at dette kunne slå ut begge veier.

– Det så ut som dere la mye fokus på danderingen?

– Ja, man spiser jo med øynene også. Vi hadde noen kvelder hvor vi jobbet med presentasjonen og prøvde flere varianter. 

Utfyller hverandre

Svein forteller at de var svært spente på hvordan episoden ville bli. Han var faktisk mer nervøs for å se episoden enn da han og Slogmåkane skulle opptre live på Norske Talenter på TV 2. 

– Jeg tror vi beit negler i dagevis. Vi filmer i fire dager, og du går inn i en slags boble. Det går i alle fall 10-14 timer med filming hver dag. Så skal det klippes ned til 45 minutter. Vi var veldig spente på hvordan vi ville bli fremstilt, men vi er kjempefornøyde med resultatet. Vi passet på hverandre hele tiden og hadde fokus på å være positive og bruke litt humor. 

– Hvordan vil du beskrive dere på kjøkkenet? I serien så det ut som du rotet mest og Helge ryddet?

– Hehe! Det er mye sannhet i dag. Helge og jeg samarbeider godt. Den ene ser hva den andre ikke gjør og omvendt. Nå er det kanskje jeg som er mest opptatt av å lage mat, men Helge følger med hele tiden. Han er strukturert og ryddig og er i forkant hele tiden. 

Videre til semifinalen 

I semifinalen får ikke deltakerne velge selv hva de skal lage, men får utdelt ulike råvarer som de skal trylle frem ulike retter med. Foto: TVNorge
Selv om tilbakemeldingene på desserten var dårlige, endte paret opp med 61 av 90 mulige poeng, noe som ga dem en delt førsteplass. Dermed gikk de videre til semifinalerundene i Oslo.

– Vi var helt utmattet etter en lang dag, så jeg tror ikke vi tenkte så mye på at vi hadde gått videre. Vi tenkte mer på poengsummene vi fikk på de to første rettene. Vi er jo i en alder hvor vi blir lett rørte, så det rant noen tårer. Men det hadde de klippet vekk! 

– Det var i alle fall vanvittig stas å få de gode tilbakemeldingene. Kriteriet var at det skulle være Michelin-standard over maten, så det er godt å få en bekreftelse når en har jobbet så hardt. Det tar tid å skape resultater, legger han til. 

Totalt blir det sendt tre semifinaler, hvor to par går videre til finalen i hvert program. Parene som får høyest poengscore går videre til finalerunden, der de kjemper om heder, ære og en pengepremie på 250 000 kroner. Torsdag denne uken blir det klart om Svein og Helge er med videre.