– Det har vært en nedtur – Hnytt

Siste:

KAN MÅTTE STENGE LIKEVEL: Eier Bernt Kai Velde opplever tunge dager for tiden, og håper at ting roer seg ned rundt han og parken snart.
KAN MÅTTE STENGE LIKEVEL: Eier Bernt Kai Velde opplever tunge dager for tiden, og håper at ting roer seg ned rundt han og parken snart.

– Det har vært en nedtur

Bernt Kai Velde har bygget opp Haugaland Zoo gjennom 17 år. Nå får han ikke lov til å fôre sine egne dyr.

KARMØY: I forrige uke sa Michaela Modig opp jobben som parkveterinær hos Haugaland Zoo, noe som gjør at parken ikke oppfyller påleggene som Mattilsynet har pålagt dem.

Det er kort tid etter at dyreparken fikk tillatelse fra Mattilsynet om videre drift.

Etter uker med storm rundt parken møtte Karmøynytt en dyreparksjef som nå kjemper med alle krefter for å beholde livsverket.

Jobber med løsninger  

Velde og kurator Kjetil Utvik jobber nå med å få på plass en løsning for å sikre parkens fremtid.

– Vi har snakket med litt forskjellige og prøver å få til en ordning med å få noe annet på plass for vi vil jo ikke at dette skal stenge i det hele tatt, forteller Velde til Karmøynytt, og forklarer at de har frist til 31. oktober med å få på plass en ny parkveterinær og dyrepasser.

– Det er lange frister vi får, men vi får prøve det vi kan, sier han med et snev av ironi i stemmen.

– Vi har jo lov til å klage. Da kan det gå til en høyere instans og da kan det ende med et annet utfall enn det som har vært nå, så det kommer vi til å gjøre, sier Velde bestemt.

Parken fikk frist til 1. september tidligere i år med å oppfylle en rekke pålegg etter at det i juli ble varslet om mulig stenging. 25. september fikk Haugaland Zoo grønt lys til å fortsette driften, noe som nå er snudd på hodet etter Modigs avgang.

Parken må blant annet ansette flere kompetente dyrepassere og det daglige ansvaret var tiltenkt Modig.

– Ansvarsovertagelsen må være reell, sa avdelingssjef May Vestbø i Mattilsynet da parken ble gitt grønt lys i slutten av september.

– Parkveterinæren skal ha det overordnede ansvaret for tilsyn, stell, fôring, opplæring av de ansatte og behandling av syke og skadde dyr, forklarte Vestbø videre.

En livslang drøm

Velde begynte selv å bygge det som i dag er Haugaland Zoo for 17 år siden og har lenge vært en drøm. Etter påleggelsene fra Mattilsynet er det ikke mye igjen å gjøre i dyreparken føler Velde.

– Jeg får ikke lov til å fôre dyrene mine engang. Jeg har hatt dyr og fugler siden jeg var fem år og vært avløser for hester, men i dag får jeg ikke fôre dyrene mine for jeg har ikke utdannelse til det. Det er litt tragisk synes jeg, kommer det fra Velde, som virker frustrert og oppgitt.

– Hvordan har de siste månedene eller årene vært for deg?

– Det har vært en nedtur. Det er ikke noe greier. En mister jo arbeidslysten, det sier seg selv. Det er ikke gøy å ikke vite hva som skjer og føler at alt du gjør er feil. Vi ser ikke det helt selv, men sånn er det bare, svarer Velde.

– Hvordan er livsgnisten?

– Den kunne vært mye bedre.

– Må ikke gi oss

Etter neste uke stenger dyreparken for sesongen, og går en vinter i møte uten inntekter. Det Velde ønsker er arbeidsro slik at de kan bygge opp parken til å kunne være åpen hele året.

Men først må kravene til Mattilsynet oppfylles.

– Vi må ikke stoppe og gi oss på dette. Vi har laget dette for hele Haugalandet og Vestlandet. Vi har folk som kommer fra Bergen, Stavanger, Egersund og andre plasser og synes det er fantastisk å komme hit. Nå får de jo ikke komme inn i alle husene og se, men det er ikke dermed sagt at dyrene har det dårligere. Dyrene har det greit som de har det her.

– Hvis denne dyreparken ikke er her så kommer det aldri en dyrepark igjen på Vestlandet.