Ber ungene klemme hjemme – Hnytt

Siste:

TRAFIKK: Utenfor skolen kan det bli mye biler og køer, spesielt på dårlige dager.
TRAFIKK: Utenfor skolen kan det bli mye biler og køer, spesielt på dårlige dager.
Kent Olsen

Ber ungene klemme hjemme

Trafikale problemer utenfor Stokkastrand skole har ført til flere tiltak på skolen for å få bukt med problemet.

KARMØY: Med en liten parkeringsplass og snuområde har Stokkastrand skole lenge opplevd trafikale problemer under avlevering og henting av elever.

– Vi har et kjempeproblem med den avviklingen. Det blir så fort fullt, forteller rektor ved skolen, Elia Aase.

Skolen har prøvd å ta tak i problemet selv med å blant annet innføre aksjonen «sunne og friske elever» i samarbeid med FAU for å få elevene til å gå, sykle og ta buss til skolen i stedet for å bli kjørt.

Skolen har også fellessamling annenhver uke, og i den anledningen ble problemet med rundkjøringen ved inngangen tatt opp.

– Da sa jeg at det som også kan være lurt er å gi den gode klemmen og alt det andre hjemme slik at når en kommer hit så kan en bare gå utav bilen slik at foreldrene kan kjøre videre. Da blir det også mindre trafikkaos, forklarer Aase.

Det er spesielt på regntunge dager at trafikkaoset er på det verste.

– Når det er dager med dårlig vær og mange blir kjørt så skal det lite til før trafikken står ut i veien, forteller Aase, og avslører at det er noe skolen opplever mange ganger i løpet av et skoleår.

Aksjonene hjelper

Skolen var tidligere med på Beintøft, som er Miljøagentenes gå-til-skolen-kampanje, men har gått over til «sunne og friske elever» de siste årene.

– Det henger litt sammen med Beintøft, men vi synes Beintøft begynner så sent på høsten, så vi begynner med en gang. Det er samme prinsippet, og vi har vel egentlig stjålet litt av deres ting for å si det slik, innrømmer Aase.

Skolen kjørte programmet i fem uker der de registrerte hvem som gikk, syklet eller tok buss til skolen om morgenen, noe som ga resultater.

– Ja, hvis ikke så hadde vi sluttet med det. Men det stiger med biler med en gang aksjonene er over, forteller Aase.

Vunnet tre på rad

Med 97.5 prosent oppslutning stakk syvende klasse av med årets beste klasse på Stokkastrand skole.

Klassen vant også de to foregående gangene.

– Vi prøver å gjøre det beste vi kan, sier Ida Karin Jakobsen sammen med Thea Hoel Risvik.

– Sykler dere når det er dårlig vær også?

– Det spørs om det er konkurranse, sier jentene og ler før de innrømmer at de gjør det av og til.

Med trafikk på agendaen

Stokkastrand skole ligger tett opp mot Austre Karmøyveg noe som fører til at trafikk er en del av elevenes og lærernes hverdag.

– Det er enormt trafikkert. Det er masse bil som kjører om morgenen. Du ser det godt før arbeidstid, men også på ettermiddag, samt store biler, forteller Aase.

Fartsgrensen ble nylig ble satt ned til 40 fra 60 i området, men det hindrer likevel ikke skolen i å lette på bremsen med å fokusere på trafikk.

– En skole tar tak i tingene som angår en. Vi gjør alt vi kan for å få det bedre, avslutter Aase.