Politikere se opp: Disse jentene har noe å lære dere – Hnytt

Siste:

Politikere se opp: Disse jentene har noe å lære dere

De sitter i Barnas Råd og har klare meninger om hvordan vi kan gjøre verden til et bedre sted. Og som barn flest får de sagt det uten dikkedarier.

HAUGESUND: De to niåringene Yngva Fjeld Breivik og Maiken Vevang vet godt hva de ville gjøre, om de fikk bestemme.

– Jeg ville innført en søppelplukkedag.

– Og voksne som kaster søppel burde fått bot.

– På minst tusen kroner!

Vi som er voksne vet jo at bøter i den størrelsesordenen ville ha ført til en markert nedgang i forsøplingen rundt oss, men også at en slik lovgivning ikke uten videre lar seg innføre over natta. Men niåringene tror at vi må gjøre noe nå. Og at endringer ikke trenger å være så komplisert.

– Jeg var på en butikk i helga, og da så jeg at posene kostet en krone. Det er for lite, de kunne ha kostet tre kroner. Eller vi kunne tatt med handlenett.

Yngva snakker ikke om klimaendringer uten at hun har konkrete forslag. Både hun og Maiken er med på Barn er Bra! -festivalen denne uka, der de sammen med resten av medlemmene i Barnas Råd har jobbet fram forslag til hvordan festivalen kan bli bedre.

– I have a big, strong heart for children

Barn er Bra! -festivalen har også i år et internasjonalt tilsnitt med gjester fra blant annet Nepal og Tanzania. Mohammed Abdu, som jobber med gatebarn i Tanzania, er på ungdomsutveksling i Norge for å møte barn og ta med impulser hjem.

– Det er veldig fint for meg å være her, jeg liker å se barn leke og ha det gøy.

– Du har et hjerte for barn!

– Yes, I have a big, strong heart for children.

Møt Yngva, Maiken, Mohammed og flere av de 540 barna på festivalen i videoen over.