– Jeg føler meg mye mer verdt – Hnytt

Siste:

GLAD FOR JOBBEN SIN: Roger Guttormsen er med på å holde byen ren.
Tor Håkon Thomassen

– Jeg føler meg mye mer verdt

Roger Guttormsen takker I Jobb for et bedre liv. Etter 25 år på ruskjøret tjener han nå penger på ærlig vis. Med det fulgte et redusert rusmiddelbruk og en bedre selvtillit.

HAUGESUND: Roger Guttormsen synes det er godt å komme på jobb mandager, selv om det kan være ukas mest krevende arbeidsdag. Folk som bruker byen i helgene har nemlig en tendens til å legge fra seg mer søppel enn de som rusler i gatene på ukedagene. Men for arbeidstakerne i prosjektet I Jobb kan mandagene være en opptur.

  Det er mange her som går gjennom mye, og flere kan jo ha hatt ei fæl helg. Men vi samles og snakker om det, sier Guttormsen, som har jobbet for I Jobb i Kirkens Bymisjon i tre og et halvt år.

Hver mandag, onsdag og fredag i ti år har rusavhengige gjort en viktig jobb for byen. De rydder etter alle som bare slipper fra seg sneiper og søppel rett på gata.

– Det kan være en hard jobb. De er jo ute i i allslags vær, men er dyktige i jobben sin. De vil gjerne bidra, og synes det er godt å ha en plass å gå til, sier Mercedes Aarvik, leder for I Jobb.

Næringslivsfolk plukker søppel i dag

I dag steppet næringslivsfolk inn som vikarer for en dag. Og som vanlig begynte jobben med kaffe og ei skive.

– Den sosiale delen med frokost er fin, sier Guttormsen, som gir gode råd til de som skal gå den lengste ruta gjennom byen i dag.

– De er så flinke de som jobber her til vanlig, så vi har litt å leve opp til, sier ordfører Arne-Christian Mohn idet han trekker på seg den gule refleksvesten.

Mohn stiller opp for kommunen, sammen med et titalls andre fra Haugesund sentrum og næringslivet.

Etter dagens jobb gikk de som pleier å jobbe på rutene ut for å sjekke om jobben var skikkelig gjort. Onsdag er de tilbake i ordinær jobb. En jobb som har gitt flere et nytt liv. Mai Jacqueline Sætre har blitt rusfri etter å deltatt på I Jobb gjennom alle de ti årene.

– Nå har jeg vært nykter i tre år, og jeg hadde aldri klart det uten I Jobb. Det er så viktig å ha noe å gå til, du blir ikke rusfri hvis du ikke noe å gjøre på.

Roger Guttormsen er på god veg. En veg han har gått på egen hånd. For I Jobb er en jobb, ikke en sosialtjeneste. De som jobber får lønn for hardt arbeid, pluss håp om ei bedre framtid. Han har redusert rusmiddelbruket sitt betraktelig, og trenger ikke bryte loven for å skaffe seg penger.

– Nå slipper jeg å gjøre fæle ting. Jeg har fått en bedre selvfølelse, og føler meg mye mer verdt.