Siste:

NØKTERN FKH-TRENER: Eirik Horneland vil møte et desperat Viking-lag med samme oppskrift som i tidligere oppgjør. Tøff defensiv jobbing og løping, løping og løping. Foto: TEJ 
NØKTERN FKH-TRENER: Eirik Horneland vil møte et desperat Viking-lag med samme oppskrift som i tidligere oppgjør. Tøff defensiv jobbing og løping, løping og løping. Foto: TEJ 

Vil vinne, men ikke være den som slår den siste spikeren i kista 

Både spillerne, trenerne og sponsorene til FK Haugesund har et schizofrent forhold til lørdagens kamp mot Viking på Haugesund stadion. På den ene siden den nedarvede lysten til å befeste sin rolle som nr 1-laget i Rogaland. På den andre siden er det svært få som ønsker at rivalen i sør skal rykke ned. 

Dette dilemmaet kom godt til uttrykk på Sponsorfrokosten til FKH på Il Forno på Indre kai fredag morgen. Taper Viking denne kampen, er sjansene syltynne for å overleve i årets eliteserie. I den forstand kan vi si at lørdagens oppgjør er en skjebnekamp og kan bli det siste seriederbyet mellom klubbene på noen år.   

 Løp, løp, løp!

Trener Eirik Horneland sa til FKH-sponsorene at han regner med å stille noenlunde det samme laget mot Viking som mot Sogndal. Eneste unntak er at Liban Abdi må stå over på grunn av tre gule kort. Det gir åpning for Gytkjær i førsteelleveren.  

– Viking har i sommer foretatt omveltninger i formasjonen sin. Hva betyr det for FKH i lørdagens oppgjør, spurte medieansvarlig Rune Nordvik.  

– Jeg tror ikke at jeg er rette mann til å uttale meg om det. Jeg foretrekker å snakke om mitt eget lag.  

– Hva tenker du om Vikings vanskelige tabellsituasjon foran denne kampen? Er du glad i lokaloppgjørene mot Viking? 

– Jeg er veldig glad i kamper som trekker mye folk og i kamper som skaper mye entusiasme. Vi trenger de største klubbene i toppen av norsk fotball. Viking er en av dem. 

– Seiersresepten lørdag? 

– Få i gang vårt gode defensive spill og produsere enda flere målsjanser enn hva vi har gjort i det siste. Vi har et lag som løper svært mye – kanskje mest av alle eliteserieklubbene. Fortsetter vi med det, maler vi også Viking i stykker, svarte Horneland.  

Vil ha Viking oppe

Vegard Skjerve fikk kapteinbindet etter at Filip Kiss forlot klubben i sommer. Han setter stor pris på tilliten som her er vist ham.  

– Kjefter og smeller du i garderoben underveis, ville Nordvik vite.  

– Det er lite kjefting og smelling fra min side, sa den lune trønderen fra Rennebu. Om inneværende sesong sa han at midtforsvaret har fungert rimelig godt. 

FKH-KAPTEINEN: Vegard Skjerve vil helst ha Viking med videre i Tippeligaen. Foto: TEJ 

– Men vi skulle gjerne ha bidratt enda mer offensivt, la han til. Vi husker hans raids og hans hodespill foran mål i enkelte kamper, flere av dem med uttelling.  

– Hvilket forhold har du til Viking, selv om du er innflytter? 

– Jeg har alltid satt stor pris på stemningen omkring Vestlandsderbyene mot Brann og Viking. I de seinere sesongene har vi som regel trukket de lengste stråene i møtene med Viking. Vi har overtatt hegemoniet i alle fall i Rogaland etter at vi rykket opp igjen i 2010.  

– Og nå bidrar vi til å sende dem ned en divisjon? Taper de mot oss lørdag, er det bare syltynn teori som kan redde dem. Glad for å sette en spiler i Viking-kista? 

– For meg er kampene mot Rosenborg, Brann og Viking de viktigste i sesongen. Jeg skulle gjerne hatt Viking oppe, men det ser veldig mørkt ut.  

– Får ikke noen hjelp fra oss!

Framme på ”scenen” var også reservekeeper Helge Sandvik. Runar Nordvik ville markere at Sandvik nylig fikk forlenget sin FKH-kontrakt. I keeper-duoen Bråstein/Sandvik har førstelaget en bakre skanse på høyt nivå.  

– Er dere kamerater eller er dere rivaler, spurte Nordvik.  

– Vi er veldig gode venner og støtter hverandre, svarte Sandvik, som i år sto i mål på alle cupkampene.  

– 27 år er ingen alder for en keeper. Føler du at du fortsatt er i positiv utvikling? 

ANNENKEEPEREN: Helge Sandvik er glad for å ha fornyet kontrakten med FKH. Viking skal tas lørdag, men han håper at siddisene til slutt klarer seg. Foto: TEJ

– Spesielt de to siste årene. Treningsopplegget i FKH er mye bedre enn det jeg har hatt tidligere, sa annenkeeper Sandvik. På kort sikt har han som målsetting å være en god back-up for ”PK” og gjøre en best mulig jobb når det er han selv som må vokte FKH-buret.  

– Ditt forhold til Viking? 

– Viking skal tas lørdag. 

– Ingen betenkeligheter med å sende dem ned en divisjon? 

– Jo, det har jeg. Lokaloppgjørene med Viking – og Brann – er en viktig del av fotballåret i Haugesund. Jeg håper de klarer seg, selv om de taper i Haugesund i morgen. De får ikke noen hjelp av oss. 

Barnehjem i Sao Paulo

FKH-sponsorene ble for øvrig minnet om at stiftelsen AbraC’s venner fortsatt trenger bidragsytere til barnehjemmet den driver i Sao Paulo i Brazil. En av ildsjelene i stiftelsen, Martha Birgitte Eik Sevland, redegjorde for den lokale tilknytningen barnehjemmet har hatt gjennom de 17 årene det har eksistert, ikke minst i FKH-miljøet.

Jens Egil Vikanes var en av de hjemlige aktivistene gjennom mange år. Trener Eirik Horneland har selv besøkt barnehjemmet og satt igjen med sterke inntrykk.  


ILDSJEL: Martha Birgitte Eik Sevland og andre aktivister i stiftelsen AbraC’s venner, har stand utenfor stadion lørdag og vil informere om barnehjemsprosjektet i Sao Paulo. Foto: TEJ

 

– De gjør en fantastisk jobb. Bidragene fra Haugalandet gir mange en bedre hverdag. Det er tøffe oppvekstforhold og de som kommer inn på barnehjemmet får en bedre start på livet, kommenterte han.  

Lørdag skal stiftelsen ha en stand på Stadion. Den ønsker å komme i kontakt med flere som vil støtte opp under det viktige arbeidet overfor barn og unge i slummen i Sao Paulo.  

For øvrig går billettsalget foran kampen meget godt. Det kan fort bli sesongrekord på Haugesund stadion lørdag.