«Demokratiets festdag» – Hnytt

Siste:

«Demokratiets festdag»

HARALDSPLASS: Det var ordføreren vår Jarle Nilsen som på valgdagen mandag slo til med denne morgenhilsenen: ”I dag er det demokratiets festdag. Velkommen med på festen. Bruk stemmeretten. Godt valg.” Han fikk svar fra sin politiske motstander og tidligere varaordfører Susan Borg: ”Godt valg, ordførar,” ledsaget av et smil. I tillegg hopet liker-klikkene seg opp.

Facebookvenn Harald Olsen fra Kopervik bidro til festen med et valgstev:

God morgen til høyre, god morgen til venstre.

God morgen til rødt, og god morgen til grønt.

I dag er det valg, ja hva skal vi stemme?

Alle de vil jo velferden fremme.

Vi sier godt valg til hverandre. Det minner litt om julaften når vi ønsker god jul. Rett nok er det slik at vi kan risikere å bomme med ønsket om god jul om vi sier det til folk vi ikke kjenner og som i vårt multisamfunn ikke feirer jul. Men valgdagen er det som ordføreren sier, demokratiets festdag og demokratiet er for alle. Ønsket om godt valg gjelder oss alle. Vi er likeverdige kvinner og menn når vi over 18 år lukker oss inne bak forhenget og velger stemmeseddel. Vi gjør vår borgerplikt. Og reglene er de samme for alle. Kan du ikke legge fram legitimasjon med bilde og dokumentere hvem du er, får du ikke legge stemmeseddelen i urna. Det opplevde ei kvinne i Oslo. Det hjalp ikke at hun var gift med den ene statsministerkandidaten.

– Da kommer vi tilbake senere, sa Jonas. Selvfølgelig. Et stort antall valgobservatører fra andre land vokter over det vi gjør på valgdagen.

Og så teller vi stemmene. Fra levende og døde velgere. Den fremste talspersonen for valg og demokrati i Norge døde to dager før valget. Frank Aarebrot var statsviter, valgforsker og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, professor i demokratisk utvikling ved Ørebro Universitet i Sverige og deltaker i en lang rekke forskningsprosjekter omkring demokrati og demokratiutvikling i inn- og utland. Selvsagt hadde han et sterkt ønske om å få være med og feire demokratifesten som et stortingsvalg er. Men det holdt ikke. I den delen av livet finnes det ingen valgfrihet. Men da hjerteinfarktet ramma ham ei veke før valget, sørget han for at han fikk forhåndsstemt. Når det siste Frank Aarebrot gjør i sitt liv er å forhåndsstemme, da er det det samme som å dø med støvlene på. Hans stemme  ble talt med. In absentia. Post mortem.

Frank Aarebrot hadde helt sikkert notert seg at slik vi kjenner demokratiet og hyller det som den overlegent beste måten å organisere samfunnet på, er under sterkt press. Kina er et eksempel og Tyrkia som er vår allierte, er et annet eksempel på land der sterke menn utøver ettpartistyre med sensur og undertrykkelse av frihet og menneskerettigheter. Og USA. Heldigvis holder de føderale demokratiske institusjonene foreløpig stand mot Donald Trumps styre hvor politikken ligner mer og mer på et realityshow. You are fired!

Da demokratifesten var over natt til tirsdag, var det Erna Solberg som stod igjen som seierherre med fornya tillit fra velgerne. Viktigst for Karmøy er at den tilliten sannsynligvis gir Aase Simonsen og kommunen vår representasjon på Stortinget. Herfra sendes gratulasjoner og et velment lykke til både til Erna og Aase.