Ruben klarer ikke å se vennenes livsverk bli ødelagt – Hnytt

Siste:

Bilde 1 av 8
Bilde 2 av 8
Bilde 3 av 8
Bilde 4 av 8
Bilde 5 av 8
Bilde 6 av 8
Bilde 7 av 8
Bilde 8 av 8

Ruben klarer ikke å se vennenes livsverk bli ødelagt

Ruben Olsen synes det er vanskelig å sitte på andre siden av kloden, og bare se at ødeleggelsene etter orkanen Irma er i ferd med å ødelegge drømmen til venneparet fra Haugalandet. Nå må han bare gjøre noe.

HAUGESUND: Lørdag kveld, da omfanget av ødeleggelsene og de påfølgende kostnadene begynte å gå opp for Øystein Kalleland og Ingrid Marie Widvey på St. Thomas, bestemte han seg. Velment trøst og gode ord på sosiale medier hjelper lite når folk trenger penger. Såpass mye penger at de ikke har en sjanse til å skaffe dem selv. Så Ruben Olsen bestemte seg for å bidra med en sum. En så stor sum at han ikke klarer det alene.

– Jeg kan ikke gjøre så mye for dem her, men jeg spurte om jeg kunne få fortelle historien deres og lage en innsamling for dem.

Kronerullingen startet på søndag, og til nå har han fått inn 10.500 kroner. Målet er 200.000, en stor sum, men likevel bare et symbolsk bidrag om paret skulle bli nødt til å betale egenandelen på husforsikringen. Den er nemlig på svimlende 100.000 dollar, i underkant av 800.000 kroner. Forsikringsselskapene har sett seg nødt til å innføre rekordhøye egenandeler, fordi hus og hager jevnlig blir ødelagt i orkansesongene i Karibien.

– De har blitt så høye at det nesten ikke er vits i å forsikre seg, sier Olsen.

Da han snakket med vennen Øystein lørdag kveld, så situasjonen så håpløs ut at paret var i tvil om de kom til å klare å få huset og de to utleieleilighetene tilbake til så god stand at de kunne fortsette virksomheten sin. Søndag så det hele litt lysere ut, men fortsatt er det unntakstilstand.

– Øystein og Ingrid huset mange folk under stormen, og har med det sannsynligvis berget liv. Etter stormen har de fylt opp de tre husene de disponerer med folk som trenger husly. De deler og rasjonerer ut av sitt eget lager med mat og vann.

Må kanskje reise hjem

Orkanen har ført til massive ødeleggelser, og mange av naboene har ikke hus lenger. Strømmen kan komme til å være borte i et par måneder, og de som hadde aggregater har fått dem ødelagt i stormen.

– Øystein er rundt der han kommer til og reparerer aggregater og andre livsnødvendige ting for andre. Han forteller om en situasjon som ikke er holdbar over lengre tid. Får de ikke hjelp snart, må de bort derfra og reise fra alt. Så de er fortvilet, sier vennen.

Widvey og Kalleland har vært på St. Thomas i tre år og sakte, men sikkert bygget opp en virksomhet der de leier ut husrom til turister med det de måtte ønske seg av opplevelser på kjøpet. De arrangerer også bryllup og selskaper. Før orkanen kom hadde de kommet godt i gang med forretningen, nå er blant annet bassengområdet og alt av elektriske tavler og air-condition ødelagt.

– Skal de bli på øya trenger de hjelp. Jeg føler vi må gjøre noe, sier Olsen.