Snart flytter regnbueboaen inn – Hnytt

Siste:

Charlotte Nilsen Eriksen holder en skjeggagam. – Det er det det går mest av, sier hun.

Snart flytter regnbueboaen inn

Karmøy Dyrebutikk var de første i distriktet til å ta inn reptiler etter at det fra 15. august i år ble lovlig å holde reptiler som slanger, øgler og skilpadder som hobbydyr i Norge.

ÅKREHAMN: Dyrebutikken opplever stor etterspørsel etter reptiler. Så langt har butikken tatt inn leopardgekko, kranset gekko, skjeggagam og kornsnok. Snart vil de også ta inn skilpadder og regnbueboa.

– Vi ville begynne med de enkleste. Det har vært ulovlig i så mange år, og det er mange som er interesserte i å skaffe seg reptiler, men det er mange som ikke har så mye erfaring om det. Da var det naturlig for oss å ta inn de enkleste, forteller innehaver av Karmøy Dyrebutikk, Charlotte Nilsen Eriksen.

Forbudet mot reptiler i Norge har vært gjeldende fra 1. januar 1977. I januar i fjor sendte Mattilsynet ut et forslag på høring om endring i regelverket for hold av eksotiske dyr. Fra 15. august i år ble det tillatt å ha reptiler i Norge.  

Dyrebutikken har både små og store skjeggagam.


– Responsen og etterspørselen har vært helt vill. Vi fikk inn ganske mange dyr to dager etter at det ble lovlig. Tre dager etterpå måtte jeg bestille inn et par til, og de ble solgt før jeg fikk plassert de inn i terrariene. Vi var faktisk en av de første i Norge til å ta inn reptiler for salg. Vi har hatt kunder helt fra Jæren.

– Hva er det folk vil ha?  

– Det går mest av skjeggagam. De er våkne om dagen og sover om natten. De er også veldig enkle å håndtere. De hopper ikke og biter ikke. De liker også kroppstemperaturen til mennesker og legger seg inntil deg. De spiser ugress, brennesler, løvetann, sirisser og melorm.


Stiller krav  

Kornsnok.

10. september tar butikken inn skilpadder og regnbueboa. Dette er noe kundene selv har etterspurt.

– Disse trenger Cites-papirer, så det tar lenger tid å få de inn i landet. 12 av de 19 dyrene som er tillatt krever denne tillatelsen. 

– Hvilke krav stiller dere til de som skal kjøpe reptiler?

– Vi selger ikke reptiler til hvem som helst. De har en vei å gå før de får kjøpe. Vi skal vite hvilke forhold de har hjemme, hvilke terrarium de har og hvilken erfaring de har. Dersom de ikke har erfaring må de skaffe seg det. Vi har lyst at det skal fortsette å være lovlig og da må vi gjøre det skikkelig. 

Hun forteller at de aller fleste klarer å håndtere reptiler ganske greit, så lenge man har den rette kunnskapen, men for fremtidige reptil-eiere, så er det mye å tenke på.

– Ta for eksempel skilpadder. De trenger utrolig stor plass. Det at skilpadden kan bo hjemme i en skoeske og løpe rundt på gulvet er bare fjas. På gulvet har du en hel haug med vaskemidler som ikke er bra for skilpadden. 

– Skilpaddene skal også ha en vanndel og en landdel. De liker å grave, og det får de ikke gjort på gulvet. En vanlig liten skilpadde skal i utgangspunktet ha minimum ti kvadratmeter. En stor del av Norges befolkning har hatt skilpadder oppgjennom årene, men det har vært for lite kunnskap om det, legger hun til. 

 

Mye å tenke på 

Leopardgekko.

– Hva må folk tenke på?

– Det er ganske mye, men du må blant annet tenke på om du har tid til reptilene. Reptiler kan bli ganske gamle. Hvis du skal ha en skilpadde, så må du tenke på om både ungene dine og barnebarna vil ha denne skilpadden, for de lever utrolig lenge. Noen blir 80 år gamle og noen blir 100 år. Det er også viktig å sjekke hvilke krav myndighetene stiller til dyrene. Det kan også være en fordel å tenke over hvem som skal passe dyret mens du er på ferie.

Også økonomien spiller en stor rolle.

– Det er ikke billig å ha reptiler. Det koster med terrarier, underlag, mat, veterinærutgifter, teknisk utstyr, strøm og fôr for å nevne noe. Det er krav til fuktighet. Vi sprayer våre to ganger om dagen. De må følges opp selvom de er i et terrarium.