– Verden er klar for oss – Hnytt

Siste:

– Verden er klar for oss

Anfin Anne vil normalisere det å være transperson, og håper å inspirere andre til å komme ut.

HAUGESUND: Hvem har rett til å definere andre? Hva er trans? Og hvorfor er trans noe som kan være vanskelig å forholde seg til? Det var bare noen av spørsmålene som ble stilt da organisasjonen FRI Rogaland inviterte til arrangementet ‹‹Trans med oss›› torsdag kveld på Clarion Collection Hotel Amanda i Haugesund.

– Folk trenger å vite hva trans er, og vi ønsker å inkludere Haugalandet med festivalen vår, forteller Silje Eike i FRI Rogaland.

Arrangementet er en del av pride-festivalen Stavanger på Skeivå som foregår i disse dager. Målet er å sette fokus på regnbuefamilier, hva trans er og hvem transpersonene er.

– Vi har altfor lite forståelse for dette i dagens samfunn, og vi ønsker å vise alle at trans ikke er noe farlig, forteller Siri Myge i FRI Rogaland.

Anfin Anne kom ut som trans for ti år siden

Anfin Anne Drange Nysæther fra Forbundet for transpersoner var blant paneldeltakerne under debatten. Nysæther er selv transperson, og jobber for den enkeltes frihet til å uttrykke seg som den man er uavhengig av kjønnsidentitet. 

– Jeg brenner for å redde noen liv, og ikke minst forbedre livskvaliteten til folk som er trans eller kreative i kjønnsuttrykkene sine, forteller Anfin Anne. 

Å komme ut er ikke lett for den enkelte, men heller ikke umulig. Anfin Anne ønsker å vise at man fint kan leve fritt som transperson i dagens samfunn. 

– Jeg kom ut for ti år siden, og vil si verden er klar for oss. Det kan være trøblete for de i nære relasjoner å akseptere dette, men ellers er samfunnet klart for trans, og vi får veldig positiv mottakelse når vi er ute. Så tydelig som jeg er som transperson, prøver jeg ikke å gjemme meg. Og jeg håper andre transpersoner ser meg, og kanskje tenker at det faktisk går an å gå slik uten å bli mobbet for det. Hver enkelt må gi sin reise, akkurat som homofile gjorde for 20-30 år siden, sier Anfin Anne.

Sterk uenighet om begreper

Temaer som transkompetanse, helsetilbud for transpersoner og begrepsbruk ble også satt på agendaen under debatten. Siri Myge er mor til Anna fra TV2-serien  «Født i feil kropp», foredragsholder og skriver fagbok om trans i barnehagen.  

– Vi bruker ordet trans som et paraplybegrep, men innad i miljøet er det mye krangling om hvilke definisjoner en skal bruke, forteller Myge.

Begrepet transperson inkluderer blant annet transvestitter, crossdressere og dragqueens, mens det er sterk uenighet om at personer med transseksualisme omfattes av denne betegnelsen.

– Jeg er ikke imot begrepet ‹‹født i feil kropp››, men personlig vil jeg heller bruke ord som for eksempel transbegavet, sier Siri Myge.

Øvrige som deltok i panelet var lege Ola Vassbø, Sv-politiker Thyra Græsdal og Født i feil kropp-deltaker Ava Leana Enoksen.