Frykter lokaliseringdebatt om nytt fengsel – Hnytt

Siste:

Frykter lokaliseringdebatt om nytt fengsel

Hvor et fremtidig nytt fengsel på Haugalandet skal ligge er fremdeles usikkert. Intern krangel kan sette krossfot på hele prosjektet

REGIONSRÅD: I dag fikk Regionsrådet en orientering om behovet for et nytt fengsel på Haugalandet. Det viste seg å være gammelt nytt.

– Rapporten som ble lagt frem i dag viser de samme tallene som vi visste for 6-7 år siden. Dette er ikke nytt og vi er ikke kommet et steg lenger. Nå håper jeg at vi kan jobbe sammen på Haugalandet og i Sunnhordland for å realisere et nytt fengsel, sier ordfører i Sveio kommune, Jorunn Skåden.

Med 88 lavrisikoplasser i Sandeid og 18 plasser i Haugesund er antall soningsplasser på Haugalandet svært prekær.  Regionsrådet er enige om at behovet for et nytt fengsel i regionen er stort. Der stopper også enigheten. For hvor et eventuelt fengsel skal ligge kan fort bli en het potet. Sveio kommunen er en av kommunene som svært gjerne huser et nytt høyrisikofengsel på Haugalandet. Kommunen har satt av tomt til prosjektet og avventer nå den videre prosessen. Vindafjord-ordfører Ole Johan Vierdal mener et nytt fengsel bør ligge i Sandeid.

– Jeg synes vi har helt feil strategi når vi skal finne en ny lokasjon for et fengsel. Vi har allerede et velfungerende fengsel i kommunen. Vi burde heller jobbe for at å få et nytt fengsle til Sandeid, slik at dette blir utbygget, sier Vierdal.

I 20 år har et nytt fengsel vært på agendaen til lokale politikere. Nå frykter flere at en uenighet om plassering kan skape usikkerhet for hele prosjektet.

– Jeg tror det vil være skadelig for hele prosjektet hvis det nå lanseres en ny lokaliseringsdebatt. Det viktigste fremover blir å synliggjøre at regionen trenger et nytt moderne fengsel, og ikke at vi krangler om hvor det skal ligge, sier varaordfører i Haugesund, May Britt Vihovde.