– Det er katastrofe – Hnytt

Siste:

– Det er katastrofe

Heimevernet på Haugalandet frykter en krisesituasjon kan bli svært dramatisk uten nok soldater.

TYSVÆR: HV på Haugalandet holdt tirsdag orienteringsmøte for Senterpartiets stortingskandidater for å fortelle om konsekvensene av kuttene i Heimevernet. Dersom forslaget til Regjeringen blir en realitet, kan Heimevernet miste 7 000 soldater – noe som går verst utover Agder og Rogaland.

– Dette har klare konsekvenser for beredskapen på Haugalandet i negativ retning. Alle politikerne i Norge har et kollektiv ansvar for at beredskapen har blitt svekket de siste 20 årene, sier Rune Fredheim i Heimevernet på Haugalandet.

I dag er det 1000 mann i Heimevernet på Haugalandet. Dersom de foreslåtte endringane slår til, vil antallet bli redusert til mellom 25 og 200.   

– Som medborger synes jeg det er kritisk at politikerne foreslår å fjerne så og si alt av Heimevernet på Haugalandet, sier Fredheim.

Sp vil øke antall HV-soldater

Sentepartiet har forsvar som en av sine viktigste saker denne høsten, og går til valg på å blant annet øke antall HV-soldater til 50 000. Stortingspolitiker Geir Pollestad (Sp) frykter et dårligere Heimevern vil føre til en svekket forsvarsstyrke og at sikkerheten til sivile vil bli redusert.

– De kuttene er så dramatiske. Kårstø, Gassco og andre energianlegg vil stå uten forsvar, sier Pollestad.

Se hele intervjuet i videoen over