– Det blir en stor dag for meg – Hnytt

Siste:

Fra terrassen sin i Skudeneshavn har Malvin Nilsen panoramautsikt når Christian Radich kommer seilende inn i havnen på søndag.
Fra terrassen sin i Skudeneshavn har Malvin Nilsen panoramautsikt når Christian Radich kommer seilende inn i havnen på søndag.

– Det blir en stor dag for meg

Når Christian Radich seiler inn til Skudeneshavn på søndag blir det et helt spesielt øyeblikk for Malvin Nilsen.

SKUDENESHAVN: Snart åtti år gamle Malvin Nilsen har noe stort i vente. Førstkommende søndag blir det et hjertelig gjensyn i havnebassenget i Skudeneshavn med seilskipet Christian Radich som Nilsen fikk et ekstra varmt hjerte for i 1967.

Deltok under filminnspilling
Den gang var Nilsen 30 år og drev lese rom for fiskere og sjøfolk i Skudeneshavn. Samtidig fikk han ansvar for å tilrettelegge for mannskapet på Christian Radich som var i byen i anledning innspillingen av den legendariske fjernsynsteater-serien om Skipper Worse.

Invitert ombord
For at ikke mannskapet skulle kjede seg under innspillingen sørget Nilsen for at de fikk låne svømmebassenget på ungdomsskolen av daværende rektor Magne Misje. I tillegg ble det arrangert fotballturnering gjennom idrettslaget, noe de tilreisende visste å sette stor pris på.

– Da alt kom til alt etter innspillingen ble vi invitert ombord kvelden før de skulle forlate Skudeneshavn. Ombord var Lasse Kolstad, Ragnhild Mikkelsen, havnefogd og los. Nå er alle disse døde, og det er bare jeg som lever, forteller han beveget.

Denne minneplanketten fikk Malvin Nilsen overlevert ombord i Christian Radich for femti år siden. Søndag vender han tilbake.

– Glemmer aldri
Under besøket ombord ble det servert erter og saltkjøtt til de lokale gjestene. På toppen av alt fikk Nilsen, Misje og de andre overlevert et fat som takk for servicen under oppholdet.

– Jeg kommer aldri til å glemme den kvelden, sier Nilsen og viser frem porselensfatet han har tatt godt vare på de femti årene som har gått.

Stor opplevelse
Søndag er Nilsen invitert tilbake på Christian Radich når skipet legger til ved ferjekaien. Der venter gratiskonsert ved Slogmåkane og trolig mange publikummere som vil oppleve skipet ved kai og på turene som arrangeres under oppholdet.

– Det blir en stor dag for meg, sier Nilsen.

Mange likheter
Han minner om at det er mange likhetstrekk mellom ham og den erverdige ullriggeren.

– Christian Radich gikk ut første gang i 1937 og da kom jeg ut av baugporten. Da jeg var 30 år drev jeg leserrom for fiskere og sjømenn og da var det innspilling av Skipper Worse. Når Christian Radcih kommer til Skudeneshavn er den på omseiling i forbindelse med båtens 80-års jubileum, og jeg fyller 80 år fire dager etter at den drar videre (18 august), forklarer han.

Vil ha folkeliv
Fra terrassen ved Kanalveien har Nilsen panoramautsikt til havneområdet og kaien der Christian Radich skal kaste glans til helgen. Nå oppfordrer han flest mulig til å ta turen til Skudeneshavn og ønske jubilanten velkommen når det kommer seilende fra Haugesund søndag morgen.

– Jeg håper alle stiller opp, enten med flagg langs land eller drar ut i småbåter. Det må bli akkurat slik det var da Sommerbåten fra NRK var innom for noen år siden, oppfordrer han.