«Valgkampen og sjølstendig tenkning» – Hnytt

Siste:

«Valgkampen og sjølstendig tenkning»

– Sylvi Listhaug må ha lov til å si at asylsøkerne bæres inn i landet på gullstol selv om det selvfølgelig ikke er sant.

HARALDSPLASS: Mer enn noen gang kommer årets valgkamp til å utfordre vår evne til å skille mellom troverdige og ikke troverdige politiske utspill. Mer enn noen gang kommer partier og politikere til å bruke sosiale medier til å hamre inn sine budskap og visjoner uten at andre slipper til med kritiske spørsmål. Mer enn noen gang kommer politikerne til å se oss direkte inn i øynene når de sender live på Facebook og forkynner sine egne sannheter samtidig som de utelater å fortelle om de problematiske sidene ved de samme sannhetene.

Siden det er stortingsvalg vil selvsagt rikspolitikerne med partilederne i spissen styre ståket mens de lokale partikadrene vil opptre som lydige og begeistra klakkører når partibussene med bilde av partilederne på alle sider, ankrer opp i de lokale hovedgatene for å sanke stemmer. Mer enn noen gang vil valgkampen bære preg av kommunikasjonsekspertenes strategier for å vinne kampen om velgerne. Og som vi alle vet: Når det pågår en bitter kamp om å vinne noe, er sannheten alltid det første offeret. Derfor utfordres som sagt vår evne til egen kritisk tenkning og til å skille mellom de faktabaserte og de oppdiktede historiene.

I årets valgkamp skal vi få hjelp til å avsløre en valgkampbløff når vi hører den. NRK, TV2, VG og Dagbladet har gått sammen om nettstedet faktisk.no der drevne journalister skal avsløre synderne. De får ingen lett jobb. La meg illustrere:

Tenk deg at faktisk.no bestemmer seg for å sjekke John F. Kennedys berømte ”ich bin ein berliner” som han serverte til enorm jubel da han talte til flere hundre tusen berlinere ved muren i 1963. Men Kennedy var en amerikaner med irske røtter og påstanden om at han var en berliner var faktisk feil. Ord for ord var påstanden helt feil.

Men som politisk utsagn leverte JFK en innertier der han som leder av den frie vestlige verden, med de fire berømte ordene, garanterte Vest-Berlins innbyggere frihet og demokrati selv om byen var fullstendig omkranset av kommunistene.

Jeg mener denne tenkte faktasjekken også illustrerer det Aps Trond Giske opplevde da han fikk stempelet ”faktisk feil” da faktisk.no sjekket hans påstand om at ”for hver skole som opprettes i det private, så må det offentlige legge ned en.” Ord for ord er selvfølgelig Giskes påstand feil, men det politiske innholdet er riktig fordi elever som går til en privat skole tar med seg penger fra den offentlige skole slik det skjedde i Kvalavåg og på Sørhåland da de offentlige skolene ble erstattet med private skoler og slik det skjer når ungdomskoleelever velger bort Åkra ungdomsskole til fordel for den private Danielsen skole.

Politikerne må kunne spissformulere seg. Sylvi Listhaug må ha lov til å si at asylsøkerne bæres inn i landet på gullstol selv om det selvfølgelig ikke er sant. Politikk er verken vitenskap eller forskning, men likevel må det være et minstekrav at politikere viser respekt for kunnskap og sannhet. Problemet er imidlertid at det i dag er høyst usikkert hva som er ekte kunnskap og ekte sannheter. Strømmen av falsk informasjon fra falske kilder er enorm, og det kommer til å prege den delen av valgkampen som er flyttet inn på Facebook og de andre sosiale mediene.

Om vi lar oss lure er avhengig av egen evne til å tenke kritisk og selvstendig.