Tilbake der eventyret startet – Hnytt

Siste:

Tilbake der eventyret startet

Det var på Fiskeridagene det hele startet for Slogmåkane. I 2004 fikk de spørsmål fra arrangementskomiteen om de kunne starte et shantykor. Deretter har det bare ballet på seg.

FISKERIDAGENE: – Det skulle jo egentlig bare være en engangsgreie. Vi var ni stykker til å begynne med og fant tre sanger vi skulle opptre med, forteller Helge Hammersland i Slogmåkane.

Shantykoret ble godt mottatt blant publikum, og det ble mange forespørsler om å opptre i flere fødselsdager.

– Det var shanty så å si hver helg. Så har det jo utviklet seg siden den gang. Etter at vi var med i Norske Talenter, så har det tatt av på både nasjonal og internasjonal basis. Vi får mange forespørsler fra festivaler både i inn- og utland. Vi sier nok nei til like mange som vi sier ja til.

Mangfold i publikum

Under Fiskeridagene skal de holde gratiskonsert i Storateltet på lørdagen. Da de startet opp, holdt de konserter på kaien ved Fiskerimuseet, men har de senere årene måtte flytte seg til Storateltet på grunn av plassmangel. Hammersland satser på at det blir fullt telt og god stemning.

– Det er voldsomt kjekt å spille på hjemmebane og bli så godt mottatt som vi gjør. Vi oppfordrer folk til å komme for å synge med og ta del i begivenheten. Vi spilte på Skudefestivalen, og det var bare helt sykt. De var stappfullt. Det å se mangfoldet blant publikum, er helt fantastisk.

– Har dere forandret dere etter suksessen dere har hatt?

– Nei, det håper jeg ikke. Vi har nok holdt på i denne bransjen i sikkert tusen år til sammen, så jeg tror ikke det er fare for at noen av oss skal ta av på noe som helst vis. Vi er vel i den alderen hvor de fleste legger opp, men vi møtes og får en ny vår i lag.

– Hva med musikken?

– Da vi startet opp, så kalte vi oss for Slogmåkane shantykor, men dette med shantykor har vi visket litt vekk nå. Nå går vi bare for Slogmåkane, for det er ikke bare shanty det går i. Det går mye i irsk. Vi kaller det for Nordsjømusikk.

Da Slogmåkane holdt konsert under Skudefestivalen, var det stappfult i teltet. Mange sto også utenfor for å få med seg konserten.

Pub i skogen

Etter at de var med på Norske Talenter på TV 2 har de vært mye i utlandet og spilt konserter. Konserter de har hatt i England, Irland og Skottland har satt spor.

– Vi hadde en konsert i Skottland en gang. Vi så ingen hus, men det lå en pub midt inne i en skog. Der skulle vi ha konsert, og det hanglet inn med folk. Vi lurte veldig på hvor de kom fra. Om de «datt» ned fra himmelen eller ei, det aner jeg ikke, ler han.

– Men der satt det unger og sang med. Vi måtte skjerpe oss for å ikke komme ut av tekstene. De kunne tekstene bedre enn oss. Det er opplevelser vi tar med oss videre.

Tidlig i 2017 ga de ut et live-album som ble godt mottatt blant fansen og publikum, Nå er de også med på refrenget til en låt av Pakkers.

– Vi har begynt å tenke litt på et samarbeid i løpet av høsten, men det er bare løse tråder foreløpig. De er noen «himla» kjekke karer og utrolig dyktige folk. De er litt i samme sjanger som oss, så det er et stort kompliment for oss å få være med på deres arbeid.

I mai ga de også ut ny låt «The Three Captains». Der ble det i tillegg laget musikkvideo til låten, og karene sparte absolutt ikke på kruttet.

– Vi er en gjeng med glade amatører som har det fryktelig kjekt sammen og liker å spre glede. Vi ble utrolig fornøyd med resultatet.