Siste:

Høyt, men trygt i høyblokken i Haugesund

Det er langt ned fra toppen av høyblokkene i Haugesund til trygg grunn. Brann i høye bygninger er svært vanskelig for brannsmannskaper.

BEREDSKAP: Høyblokken i Haugesund er fra 1967 og er distriktets høyeste bygning. De tretten etasjene strekker seg rundt 40 meter til værs. Likevel er blokken svært trygge brannobjekter.

– Vi i brannvesenet vil karakterisere høyblokkene i Haugesund som gode og trygge. De har en god bygningsstruktur og er bygget i betong, gode rømningsveier og er bygget som selvstendige brannceller, sier leder for forebyggende avdeling ved Haugesund brannvesen, Øystein Fonnes.

I desember i fjor brøt det ut brann i en av blokkene. 37 av blokkens 122 beboere ble evakuert, fire personer ble sendt til sykehus. Brannvesenet har prioriteringer skulle det bryte ut brann.

– Det handler om å få oversikt og evakuere beboere der det trengs. Deretter handler det om å slukke brannen, sier Fonnes

Likevel, scener som de som utspant seg i London, der 17 personer foreløpig er meldt omkommet, er brannmannskapenes absolutte mareritt.

– Med så mye folk er det vanskelig å evakuere. For brannmannskapene blir det en formidabel jobb ved slike tilfeller, sier varabrannsjef i Haugesund, Odd Bådsvik.