Afrikanske studenter banker på – Hnytt

Siste:

AFRIKANSKE STUDENTER SELGER BØKER: Christian Godfrey Kivuyo og Mbuguru Hamisi Rajabu fra Tanzania banker i sommer på døra til haugesundere og karmøybuer for å selge bøker av ymse slag.
AFRIKANSKE STUDENTER SELGER BØKER: Christian Godfrey Kivuyo og Mbuguru Hamisi Rajabu fra Tanzania banker i sommer på døra til haugesundere og karmøybuer for å selge bøker av ymse slag.
Terje Emil Johannessen

Afrikanske studenter banker på

I sommer er det en viss sannsynlighet for at du vil støte på enten Mbuguru eller Christian i Haugesund eller på Karmøy. Nok et år bruker de to glade studentene fra Tanzania på å selge norske bøker til nordmenn.

STUDENTER PÅ SOMMERJOBB: Er responsen god, øker det mulighetene for at de kan sluttføre studiene sine og forsørge familiene sine mens de gjør det. .Oppdragsgiveren deres i Norge er Norsk Bokforlag. I hele landet er det 62 studenter fra Tanzania, Zambia, Kenya og Uganda med tilsvarende sommerjobb. Da de oppsøkte Hnytt mandag var det rett og slett fordi de mener at det er nødvendig å få ut informasjon om hvem de er, at de har en seriøs sommerjobb og at de har alle formaliteter i orden overfor norske myndigheter. De viser fram sine identitetspapirer og eksempler på hvilke bøker de tilbyr publikum, viser fram medfølgende betalingsterminaler, sittende på de scooterne som skal frakte dem ut i alle bydeler, grender og nabolag. Bøkene de skal selge spenner over et stort spekter.

Lovpriser åpenheten

Nok et år lovpriser de to haugalendingene for deres åpenhet og solidaritet. De har begge vært her før. Christian Godfrey Kivuyo er bokselger på Karmøy for femte sommeren på rad. I fjor tok en pause I studiene i påvente av oppstart på en mastergrad i Organisasjon og ledelse på universitetet i Arusha. Pausen har han benyttet til å undervise i ungdomsskolen med engelsk som viktigste fag. 42-åringen har også egen familie hjemme i Tanzania. En gutt på åtte og ei jente på seksten. Pengene fra sommerjobben i Norge kommer nok godt med.

Mbuguru Hamisi Ratjabu (33 jobber iherdig mot en master i psykologi i ved University of Eastern African Baraton i Nairobi i Kenya. Selv kommer han fra Dar es Salaam i Tanzania. Tanken er at han skal kombinere utdanningen sin slik at han kvalifiserer seg til å drive diakonalt arbeid på rehabiliteringssentre, sykehus, fengsler og blant russkadde. Han er i Norge for sjette gang og har i sommer ansvar for boksalget i Haugesund og distriktene omkring.

Godt utvalg

-Nordmennene er hyggelige, vi blir godt mottatt, sier Mbuguru. Han håper på et like godt salg i år. De banker på dørene hos folk på ettermiddags- og kveldstid for å presentere sine fargerike barnebøker, matbøker, dyrebøker og diverse livsstilsbøker. Uansett om det blir handel eller ikke: ta godt imot de to glade afrikanerne! De har godt humør og alle papirene i orden – og en klar kurs for framtida si. Det er sånt vi liker.