Vil rekonstruere vikinggraver – Hnytt

Siste:

Leder for Avaldsnesprosjektet Marit Synnøve Vea. arkivfoto
Leder for Avaldsnesprosjektet Marit Synnøve Vea. arkivfoto

Vil rekonstruere vikinggraver

Skipsgravene Storhaug og Grønhaug på Karmøy fra vikingtiden bør rekonstrueres.

AVALDSNES: Avaldsnesprosjektet fikk 10 millioner kroner over revidert nasjonalbudsjett til ferdigstillelse av kongsgårdsutgravingene. Nå mener leder for Avaldsnesprosjektet, Marit Synnøve Vea, at de stor skipsgravene på Storhaug og Grønhaug bør rekonstrueres. De to gravene ble åpnet i 1886 og 1902, og er blant de flotteste skipsgravene som er funnet.

– Min oppgave er å ta vare på kulturminner, og jeg mener Storhaug burde vært båndlagt. Vi bør undersøke om det ligger flere skipsgraver her og få Storhaug rekonstruert, sier Vea til NRK.

Stedet der skipsgraven Storhaug ligger er blitt omregulert til industriformål av Karmøy kommune.

– Det er trist både for lokalbefolkningen og for Norge. I hele verden er det funnet 13 skipsgraver fra vikingtiden. To av disse er på Karmøy, men nesten ingen kjenner til dem, sier Vea til NRK.

I følge kanalen ble det funnet et vikingskip på 27 meter da grav Storhauggraven ble åpnet i i 1886. I tillegg ble det blant annet funnet to sverd, et spyd og brettspill i glass.

I dag ligger gravhaugene i et området som er regulert til industri og næring. Vea er i dialog med Rogaland fylkeskommune for å gjøre Grønhaug lettere tilgjengelig for folk, men aller helst ville hun ha rekonstruert skipsgravene.