Ordføreren som elsker å være hjemme 17. mai – Hnytt

Siste:

DEN FØRSTE 17.MAI I ET FREMMED LAND: I fjor feiret Jarle Nilsen 17. mai i Seattle.
DEN FØRSTE 17.MAI I ET FREMMED LAND: I fjor feiret Jarle Nilsen 17. mai i Seattle.
Øystein Merkesvik

Ordføreren som elsker å være hjemme 17. mai

Ordfører Jarle Nilsen trengte ikke å sjekke kalenderen før han sa ja til å hovedtaler på Åkra 17. mai. Han visste nemlig at han kom til å være hjemme.

KARMØY: For to dager i året må nemlig ordføreren være hjemme. Julaften og 17. mai. Og hjemme er på Åkra, der han har trødd sine nypussede barnesko i opptil flere tog hver eneste 17. mai. Og bakset bak en busk med korpsuniform som måtte av og speideruniform som måtte på før flagget skulle heises.

– Ja, jeg har feiret alle nasjonaldagene på Åkra og vært med fra tidlig morgen med morgenprosesjonen til familieunderholdningen på ettermiddagen. Det er en flott tradisjon å feire der uansett vær og vind, sier Nilsen, for en gangs skyld med en hørbar og utpreget bypatriotisme. 

For på 17. mai er det fullt ut akseptert selv for en ordfører å være hakket mer spesifikk i sitt engasjement for hjemkommunen, dagen da barndomsminnene slår inn og legger ei gullramme rundt arrangementene på hjemplassen.

– Da jeg var liten gledet jeg meg til å ha på nye klær, jeg gledet meg til å gå i tog med skolekorpset og bære fanen til klassen. Og jeg hadde alltid spart penger så jeg kunne fråtse med iskrem og lapskaus.

– Lapskaus?

– Ja, på Åkra var det lapskaus på alle hjørner 17. mai, ler åkrabuen Nilsen, og minner om den viktige rekvisitten han ennå kan kjenne lukten av.

– Pistol med «ballater», du vet lekepistolen med de røde kruttlapp-båndene. Det var stas. 

Talen er i boks

Nilsen skal ha appell på Grindhaug skole på formiddagen, og er årets hovedtaler på Åkra ungdomsskole etter folketoget på ettermiddagen. Det gleder han seg til. Talen er allerede sånn noenlunde klar inne i hodet et sted.

– Jeg vil snakke om det moralske ansvaret vi har i forhold til den verdenssituasjonen vi er i, og vise til gode tradisjoner folk her har for å ta i mot nye mennesker. Jeg vil minne oss på hvor godt, trygt og forutsigbart det er å bo her, pluss snakke litt om byutvikling. Ja, og så må jeg jo jo selvfølgelig innom Norge i rødt, hvitt og blått, bjørka og de vanlige 17. mai-frasene våre da.

Unntaket fra 17. mai-regelen

Når femtiåringen sier at nasjonaldagen må feires på Åkra, er det likevel bare 49 ganger han har feiret dagen på hjemmebane. Sin første 17. mai som ordfører feiret han nemlig i Seattle, etter god, gammel tradisjon på Karmøy. Annethvert år sender nemlig kommunen ordfører eller varaordfører til den «norskeste» byen på den amerikanske vestkysten.  Og det er ingen nedtur for en nordmann. Byen har det tredje lengste 17.mai-toget i verden bare slått av Oslo og Bergen, og bare det å være født i Norge blir sett på som et kvalitetsstempel.

– Det var en stor og flott opplevelse. Jeg har ikke sett maken til den miksen av nasjonale antrekk som norskamerikanerne til de grader bar med stolthet, sier Nilsen, som likevel opplevde et bittelite skår i gleden.

– Jeg lengtet hjem og tenkte på Karmøy. Jeg er veldig glad i 17. mai, og synes det er tryggest og best å være hjemme.

Det ligger med andre ord an til en trygg og god 17.mai-feiring på Åkra.