Siste:

GODE ADRESSER I KOPERVIK ER LETTSOLGTE: Meglernes mantra beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet er fremdeles gyldig.
GODE ADRESSER I KOPERVIK ER LETTSOLGTE: Meglernes mantra beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet er fremdeles gyldig.
Karen Hesseberg

Nå er det tungt å selge boliger på Karmøy

Fjoråret var både tungt og tregt for eiendomsmeglerne på Karmøy, og ting tyder på at dette året kan bli hakket tøffere. Det er likevel lys i tunnelen.

KARMØY: Det er først og fremst omsetningstiden som har gått opp. Vi trenger mer tid før vi bestemmer oss, noe som gjør at de som skal selge kan måtte vente både vinter og vår før de får napp hos en av de interesserte.

Olav Lauvås hos Eiendomsmegler A er langt fra pessimistisk, men kjenner nok et snev av utålmodighet. Men det er det motsatte både han og boligselgerne må smøre seg med nå.

– Ja, nå må folk må rett og slett være mer tålmodige. For noen år siden kunne en få solgt et hus på dagen. Det skjer også nå, jeg solgte to boliger denne uken en og to dager etter første visning. Men ikke på langt nær så mange som for noen år siden, sier han, og viser til at det kommer færre folk på visningene.

Men det verste scenariet, lang omsetningstid og lav omsetning, har ikke rammet markedet. Tvert imot har omsetningen økt betydelig.

– Ja. selv om det var et tøft år i fjor med færre kjøpere i markedet var det salgsmessig fantastisk, faktisk det nest beste året jeg har hatt i løpet av ti år som megler. Og de som har mye penger har jo mye penger i dårlige tider også, sier Lauvås, og minner om at det ble prisrekord på flere salgsobjekter i Karmøy også i fjor.

Tregt over hele linja

TREGE TIDER: Olav Lauvås hos Eiendomsmegler A opplever at det tar lengre tid å selge boliger på Karmøy.

Men tregheten har altså rammet både hus og leiligheter. Kjøperne sitter på gjerdet og venter på bedre kår for egen eller andres økonomi. Helst begge deler. Og flere enn før vil selge boligen de har før de kjøper ny.

– Vi kan ha kjøpere til ulike objekter som venter på salg av egen bolig. Men hvis alle tenker sånn blir det får kjøpere igjen, tenker megleren.

Det at bankene tvinger oss til mer måtehold påvirker også boligmarkedet.

– Samtidig er det kanskje smart for kjøpere å kjøpe nå. Det er mindre konkurranse og lettere å få gode kjøp. Hvis de som har leiligheter de skal selge venter til markedet gått opp igjen, har jo også eneboligen de håper på også gått opp. Stiger leiligheten med 100.000, kan det hende eneboligen stiger med 200.000, tror Lauvås.

Men fremdeles er det hus og leiligheter som blir solgt etter kort tid. De som blir stående lenge for salg kan stå så lenge at de i stor grad påvirker statistikken.

– Statistikken har et klart etterslep, der må det bli verre før det blir bedre. For nå har vi sett en økende differensiering. Hus på Åkra og i Kopervik kan bli solgt etter to dager om de har den rette beliggenheten, mens det har vært for mange som står over hundre dager. Og det er uheldig, sier Leiv Helge Kaldheim, regionsjef i Eiendomsmegler 1.

Gjennomsiktig marked

Det er store prisvariasjoner i boligmarkedet på Karmøy. På Nord-Karmøy er det mer bevegelse i markedet, sør for Ferkingstad har det vært økende stillstand.

– I Kopervik går det greit, og på Avaldsnes også, men på sør på Karmøy har det vært færre kjøpere og et tøffere marked. Selv på Åkra, hvor det egentlig har vært kjekkest å selge hus siden det er der det skjer mest, har vi merket det, sier Lauvås fra Eiendomsmegler A.

GODE ADRESSER ENNÅ LETTE Å SELGE: Hus med rett beliggenhet på Åkra og i Kopervik er lettest å selge, sier Leiv Helge Kaldheim i Eiendomsmegler 1.

Hos  Eiendomsmegler 1 opplever de at velholdte eiendommer fremdeles er attraktive, men at de gode adressene på Åkra og i Kopervik er lettest å selge. Men alt handler egentlig om pris.

– Ja, så lenge eiendommen er rett priset er det store muligheter for å få solgt, men av ulike årsaker er flere priset for høyt, sier Kaldheim.

Og kjøperne på Karmøy lar seg sjelden lure. Her er det nemlig lett å sammenligne og bedømme prisene på egen hånd.

– Det er et utrolig gjennomsiktig marked på Karmøy. Her er det mange tilsvarende eiendommer som ligger i felt, der det er lett å sammenligne både i forhold til alder og kvadratmeter, sier Kaldheim. 

Begge meglerne tror imidlertid på bedre tider.

– Ja, vi snakker ikke om krise, men at ting tar tid. Til syvende og sist handler det om å prise seg riktig i forhold til hvordan markedet er per dags dato, sier Lauvås med håp i stemmen.

– Og kommer de rette objektene er folk villige til å betale for det, legger Kaldheim til.